“Najteže mi pada tužna strana gdje neki psi nažalost čitav život provedu u azilu i tako okončaju, a da nisu osjetili ljepotu pravog toplog doma”, istakao Zdravko Čajić

Danas je Svjetski dan napuštenih životinja, Svjetski dan lutalica! Danas o psima i mačkama koji se bore da prežive na ulici i koji čekaju zauvijek dom pišemo i govorimo više nego inače, ali slatke njuškice su uvijek tu oko nas i čekaju dom pun ljubavi.

Milioni kuca i maca, ali i drugih životinja, lutaju, bore se za zalogaj hrane i da prežive dan, a tako malo im treba da budu srećni. Mi možemo da im pružimo dom, ljubav, obroke i vodu, a oni će nama donijeti mnogo radosti i neopisivu sreću. To znaju svi koji su udomili neku njuškicu sa ulice ili iz azila. Mnogo ih je oko nas, u azilima širom svijeta milioni pasa i mačaka čekaju da neko dođe po njih da njihove tužne oči postanu vesele, da se igraju, da uživaju u svakom danu.


Prethodnih godinu dana smo mnogo pisali o njuškicama u azilu i na ulici, ali i o ljudima koji se brinu za njih. Pisali smo o azilu u Banjaluci, aktivostima Kerbera, o azlilu Nirina u Tuzli gdje se bore da svaki dan bude ljepši psima nego prethodni, o prihvatilištu SPAS u Prijedoru, gdje je sada više od 500 pasa, o Neri iz Gacka, o psima u Srebrenici, o Svjetlani Trifunović, koja se bori sa vjetrenjačama i za bolji život pasa i mačaka, o Andrei Dervenić, djevojci iz Modriče koja je pomogla više od 300 životinja, o Nemanji Nedakoviću koji od 14. godine pomaže životinjama na ulici, o Mareli Zubić i Čarobnim šapicama koje pomažu macama…

Mnogo je više pasa i mačaka kojima je potreban dom, mnogo je i onih koji se bore da im svaki dan bude bolji, kao i onih koji su udomili kuce i mace.

Šampionka i košarkašica KKI Vrbas Biljana Nedić je udomila mačka Simu, muzičarku i novinarku Vanju Mišić je osvojilo štene u duksu, pjesnikinja Adisa Bašić je otkrila kako je Đuli unijela sreću u njen dom, odbojkašica Sanja Vojinović, je za portal Mojljubimac.net pričala kako je udomila ljubimca, a saznali smo i da rukometaš i student medicine Zdravko Čajić volontira u Azilu Nirina

Svi oni su usrećili barem jednu njuškicu, ali i inspirisali druge na učine isto. Možda neka priča i vas inspiriše da srce i dom otvorite za kucu ili macu sa ulice ili iz azila. Ne samo danas, kada je Svjetski dan napuštenih životinja već bilo koji dan u godini.

“Svakako najljepši trenutak je kada vidite sliku psa kojeg smo mi svi kao grupa njegovali, pogotovo teško traumirane, koji nakon mjeseci rada nađe dom i u potpunosti bude socijaliziran, te on sa svojom novom porodicom ide u šetnje, na more, gleda televiziju, nešto što je samo nekoliko mjeseci prije bilo nezamislivo”, ispričao nam je Čajić i dodao:

“Najteže mi pada svakako ova tužna strana gdje neki psi nažalost čitav život provedu u azilu i tako okončaju, a da nisu osjetili ljepotu pravog toplog doma. To je kao da prijatelja izgubite sa kojim ste toliko vremena proveli, a niste uspjeli da ga spasite. To je stvar koja i nakon toliko vremena svaki put pogodi u srce.”

Izvor glavne fotografije: Gradska uprava Banjaluka

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse