Piše: Maja PREDRAGOVIĆ

Andrea Dervenić! Sjećate li se Andree iz Modriče koja je inicirala da se pas sa povrijeđenom njuškicom spasi? Ovo je priča o njoj, o djevojci koja od djetinjstva pomaže životinjama – nije bitno da li je to miš, krava, pas, mačka…

“Oduvijek sam bila okružena sa životinjama. Kada sam bila mala djed me je često vodio sa sobom. Hranili bismo golubove, bacili stari hljeb u rijeku za ribe. Učili su me da uvijek pomognem kome god mogu. Stalno su mi ponavljali da sva živa bića zaslužuju život. Vremenom analizirajući tu rečenicu postala sam i vegetarijanac, smatram da i na taj način mogu pomoći životinjama”, počinje Andrea Dervenić, priču za portal Mojljubimac.net i prisjeća se prvog psa kojem je pomogla:

“Kad sam imala nekih 12-13 godina, došla nam je predivna ženka, koja je bila skotna. Primili smo je i kod nas se i oštenila. Uspjeli smo sve da ih udomimo. Taj osjećaj kad doživiš da si učinio nešto dobro, kad znaš da si spasio nekome život, nema cijenu. Hrani dušu, to je ono što bismo svi trebali raditi.”

Andrea ima tri psa, mačku i ribice, ali mnogo je više njuškica o kojima brine. Trudi se da pomogne na sve načine, od liječenja do udomljavanja životinja.

“Ako sam u mogućnosti da pomognem, ne gledam na to koja vrsta životinje je u pitanju. Bilo je svega, od krave, miša, srne, ptice do životinja koje su nam najčešće kućni ljubimci. Bilo je više od 300 životinja kojima sam pomogla”, kaže Dervenićeva.

Zanimalo nas je kako se osjeća kada pronađe nemoćno biće, koje treba pomoć ne samo da pronađe dom nego i da preživi.

“U tim situacijama najmanje razmišljam o sebi. Tražim načine da ih spasim. Osjećaji koji se bude su tek na kraju, kad sve prođe kako treba, kad vidim da mašu repom i napokon žive onako kako zaslužuju”, ističe kroz osmijeh Andrea Dervenić.

Andrea za sada nije član nijednog Udruženja, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

“Za sad sve radim samostalno. U planu je osnivanje udruženja i to bi se trebalo dogodi sljedeći mjesec. Mislim da će poslije toga sve biti lakše. Za sad dobijam pomoć od prijatelja, porodice i nekih ljubitelja životinja. Mama mi je velika podrška. Znam da na nju mogu računati u svakom momentu. Prijatelji misle da po nekad pretjerujem, ali i oni su tu uz mene,” priča nam mlada Modričanka.

Problem s kojim se mnogi koji pomažu životinjama susreću jeste smještaj za pse, mačke… i druge životinje u kojem bi bile dok se liječe i čekaju udomljenje.

“Smještaj je dosta veliki problem pogotovo kad su štenci u pitanju. Do sad sam se nekako snalazila. U međuvremenu sam upoznala divnog momka koji živi u Švicarskoj i koji mi je mnogo pomogao. Imamo neke zajedničke planove što se tiče smještaja za šapice. Nadamo se skoroj realizaciji”, rekla je Andrea Dervenić.

Pas sa povrijeđenom njuškicom

U Modriči za humana djela Andree Dervenić znaju odavno, ali šira javnost ju je upoznala kada je inicirala da se spasi pas koji je imao teške povrede njuške i bio na ivici smrti. Zahvaljujući Andrei, dr Bojanu Lukaču i njegovim kolegama, mališan se oporavlja.

Pas sa povrijeđenom njuskom je bio možda jedan od pasa sa najtežim povredema sa kojima sam imala susret. Veterinar je rekao da su povrede nastale vatrenim oružujem i zaista je bio u teškom stanju kada sam ga prvi put vidjela. Odmah sam reagovala, učinila sve što sam mogla i na sreću on se oporavlja.  Oporavak za sad protiče kako treba. Nadamo se da će tako i ostati. Čovjek koji se bavi udomljavanjem pasa preuzeće ga nakon oporavka. Kako kaže, već postoji neko za njega. Nadamo se da će od sada imati srećan život”, rekla je Andrea Dervenić.

Nasilje nad životinjama, na žalost, nije rijetko. I svi mi moramo da utičemo na ljude u okolini da shvate da su oni bića, koja osjećaju, vole i zaslužuju samo dobro. Kada je riječ o psu iz naše priče Andrea kaže da su mišljenja Modričana podijeljena.

“Određen broj ljudi je iznio mišljenja da treba pronaći odgovornu osobu i kazniti ga, da je nedopustivo da nam se dešava da pronalazimo povrijeđene životinje, dok određen broj misli da je uopšteno boravak pasa na ulici opasan za okolinu i na taj način opravdavaju ovaj postupak. Ono što me je razočaralo bila je situacija sa jednim modričkim portalom. Zamolili smo ih da podijele našu priču u nadi da je neko nešto vidio ili čuo, međutim, odbili su nas.”, kaže Andrea Dervenić, koja se nada, baš kao i mnogi njeni sugrađani, da se ovakve situacije više neće dešavati.

Susreti sa medvjedima

Andrea Dervenić se druži sa psima, mačkama, srnama, konjima, ali i medvjedima.

Iskustvo sa medvjedom je nešto posebno. To je nešto što se mora doživjeti da biste mogli razumjeti. Ta njihova energija, stav, sve je posebno. Osjećaj da ti jede iz ruke, zagrljaji. Mislim da ko god ima priliku treba da iskusi. Ne bismo trebali dozvoliti da nam strah bude razlog da ovo ne osjetimo. Mede sa kojima se družim se nalaze na Ozrenu”, kaže Andrea Dervenić.

Izvor fotografija: Andrea Dervenić/Privatna arhiva

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Hulk, Hera, Greta i mnogi drugi psi čekaju dom