Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Ljubitelji mačaka okupili su se u Banjaluci sa ciljem da pomognu da što manje maca luta ulicama i da pokrenu projekat 100 sterilizacija mačaka. Neke smjernice su dogovorene tako da je prvi naredni korak pisanje projekta.

Svjetlana Trifunović, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Vardi iz Kotor Varoša, koje godinama osim o brizi za životinje u prihvatilištu i van njega, radi na sterilizaciji, odlučila je da podrži projekat i prenese svoja iskustva ali i u značajnoj mjeri podrži ideju. Na projektu će raditi sa Udruženjem WagWag, koje je nedavno osnovano u Banjaluci i bazirano je na edukaciju, i svima koji su im se pridružili ili to tek namjeravaju.

Neki od njih su sinoć bili na prvom zvaničnom sastanku, kojem su prethodile online razmjene mišljenja o sterilizaciji mačaka.

“Sve je počelo na Facebooku gdje smo mogli da pročitamo da su svi krivi, svi bi nešto da urade a neko ništa ne preduzima… Neko je u komentarima napisao ‘zašto Udruženja ništa ne urade’, ‘ona su dužna da se brinu od životinjama’ i tada sam se uplela i rekla da sam i ja bila sama pa sam nešto napravila, tako da sam u grupni čet okupila sve ljude za koje sam po komentarima shvatila da žele nešto da rade. Drugi razlog zašto sam to uradila jeste što su me ljudi nedavno na bazaru (prihod namijenjen za sterilizaciju) u Banjaluci pitali zašto niko ne radi sterilizacije maca u Banjaluci. Rekla sam im da sam iz Kotor Varoša i da su akcije uglavom usmjerene na tu opštinu, a da Banjaluka ima svoje ljude i Udruženja, ali odlučila sam da se uključim i da pokušamo da zajedno napravimo nešto dobro”, rekla je Trifunovićeva za portal Mojljubimac.net.

Pored nje sastanku je prisustvovalo šest ljudi, dok su neki bili spriječeni da dođu.

“Imali smo veoma dobar sastanak. Saglasni smo da udomljavanje mačaka ide veoma teško, psi se više udomljavaju, imaju azil, prihvatilišta, a o mačkama uglavnom brinu pojedinci. Naš plan je da pišemo projekat i da tražimo od grada Banjaluka finansiranje sterilizacije za 100 mačaka. Sterilizacija mačaka bi bila obavljena u tri – četiri veterinarske ambulante, a plan je da sami napravimo stacionar, moje Udruženje bi obezbijedio hranu, pijesak za mace i sve što je potrebno”, rekla je Trifunovićeva.

Ljubitelji mačaka okupljeni oko ovog projekta znaju da je pred njima dosta posla, a jedan od sljedećih ciljeva je da se prijavi što više volontera. A volonteni možemo biti svi.

“Želimo da se ukljući što vše ljudi, ako urade i jednu stvar mnogo će značiti. Svi mogu biti volonteri. Volonter može biti i onaj ko uslika mačku ispred svoje zgrade i javi nam, neko ko će da ih obilazi dok su u stacionaru, da iz vozi do i od veterinara… Svi mogu da se prijave i svi su dobrodošli. Ovo nije projekat gdje udruženja nameću nešto svoje, svako ko ima ideju može da nam se javi, da dođe na sastanak i da zajedno uradimo najbolje što možemo. Što nas bude više bićemo uspješniji”, kaže Trifunovićeva.

Sterilizacija mačaka je za njihovu dobrobit, odnosno za zdravlje, ali i smanjenje broja maca koje lutaju ulicama. Trifunovićeva, podsjeća da je oko zgrada puno mačaka i da su zgrade, odnosno njihova okolina veoma pogodni za povećanje populacije.

“Mačke oko zgrada mnogi hrane, mace imaju gdje da se sakriju, da spavaju, tu se i razmnožavaju. Kote se i tri puta godišnje, neke prvi put već sa pet mjeseci i u prosjeku okote četiri do šest mačića. Kada sve ovo uzmemo u obzir sterilizacijom 100 mačaka bi se značajno smanjila populacija napuštenih životinja”, ističe Trifunovićeva i dodaje:

“Nadam se da ćemo dobiti sredstva od grada, ali znamo da je dug put od dobijanja novca, tako da ćemo tražiti i druge načine za finansiranje projekta i možda uspijemo sterilisati još 100 mačaka. Moramo sve dobro isplanirati i onda tražiti finansije. Ono što smo dogovorili jeste da tražimo garažu ili napuštenu kuću koju bismo iznajmili za stacionar, a kao što sam rekla mi bismo obezbijedili kaveze, pijesak, gorivo…”

Izvor fotografije: vivirnoescaro/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse