Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Vanja Mišić, mlada muzičarka i novinarka iz Banjaluke, koja je mnoge osvojila glasom i muzikom, uživa u društvu jednog slatkiša po imenu Miko. Miko je pas, mješanac, koji je Vanju osvojio na prvi pogled.

Udomljen je prošle godine, a za Mišićevu nije bilo dileme da li kupiti ili udomiti ljubimca.

“Uvijek želim da udomim psa, čak i sada kada ga imam. Nije bilo dileme ni ovog puta. Dobar je osjećaj spasiti životinju, skloniti je s ulice i pružiti joj sve ono što zaslužuje. Hranu, čistu vodu, redovnu fizičku aktivnost i beskompromisnu ljubav. Miko je došao kod mene sa nepuna dva mjeseca, u novembru prošle godine. To znači da će uskoro napuniti godinu dana, iako se čini da je prava velika beba”, rekla je na Vanja Mišić, na početku razgovora za portal Mojljubimac.net.

Štene je prvi put vidjela na društvenim mrežama i odmah je znala da je to njen ljubimac.

mali pas u duksu spava
Miko je Vanju Mišić osvojio na prvi pogled

“Na stranici Udruženja Kerber sam vidjela štene u duksu, to me odmah kupilo. Od tog trenutka on je bio moj. Javila sam se gospođi koja je objavila njegove fotografije, počele smo da razmjenjujemo poruke i otišla sam isto veče da upoznam Miku prije nego što ga preuzmem. Bila je to ljubav na prvi pogled”, prisjeća se Vanja prvog susreta s Mikom i nastavlja priču o ljubimcu:

“Obožava trčati po vodi, pošto se još nije opustio i zaplivao, svaki put kad osjeti da gubi tlo pod šapama vraća se na obalu. Voli da trči, uglavnom za loptom, štapom ili da ganja ptice.”

crno bijeli pas stoji
Miko voli šetnju i društvo

Miko voli i društvo.

“Miko obožava druženje sa drugim psima, zato mu kombinujem fizičke aktivnosti. Ujutru solo šetnja i istrčavanje uz Vrbas, ali i u Vrbasu, a uveče park za pse. Uživanje je gledati kako se druži, a mogu slobodno reći i da je zaljubljive prirode”, kroz osmijeh dodaje Vanja.

Kaže da je Miko, kada je bio štene, bio ljubomoran kada priđe drugim životinjama, ali da sada ignoriše situacije kada Vanja mazi druge pse u parku.

“Naučio je vremenom da me dijeli, ali i to je nešto na čemu smo radili”, ističe naša sagovornica.

S obzirom da je muzika sastavni dio Vanjinog života, zanimalo nas je kako Miko reaguje na muziku.

“Nisam primijetila da nešto posebno uživa u muzici, ali ne negoduje. Više je radoznao. Tako se desilo da mi se pridružio dok sam snimala kratki cover za instagram, nije se odvojio od mene. Možete to vidjeti i na mom profilu“, kaže Mišićeva.

Da je ljubimac član porodice kažu svi istinski ljubitelji životinja, tako je i sa Vanjom, kojoj je Miko drugi ljubimac.

“Imala sam ženkicu, zvala se Pufnica i živjela je 14 godina. Bila je mješanka i isto smo je udomili, teško smo, svi porodično, podnijeli kad je uginula. I trebalo je da prođu godine da bismo to smjestili u jednu ladicu i pomirili se s tim”, kaže Vanja.

Sada joj osmijeh vraća Miko, ali uvijek je rastuže životinje koje nemaju dom.

“Loše podnosim kada vidim napuštene pse i mačke i nakon što ih vidim dugo razmišljam o njima. Kad god sam u prilici, mazim ih i kupim im nešto da pojedu u najbližoj prodavnici, to je minimum koji svi možemo.”

To svakako možemo, mnogi su poput Vanje i udomili pse, a mnogi od njih čekaju na udomljenje. Možda baš neko ko čita ovaj tekst poželi da ode na stranicu udruženja koja se u njihovom gradu brinu o napuštenim kucama i macama i požele da usreće jednog “Miku”. Ono što je sigurno, jeste da će donijeti sreću u dom.

“Nastupi sa Sanjom su bili posebni, kao i sa Rok simfonijom”

Muzika je dio života Vanje Mišić od djetinjstva. Rano je zakoračila na muzičku scenu, ali i na medijsku i to kao novinarka. Ako ste jednom čuli glas mlade Banjalučanke zapamtili ste ga. Ima prepoznatljiv vokal koji je došao do šire javnosti i regiona nastupima u “X-faktoru”, kocentrima sa bendom “Vanja The Frog” i sa Rok simfonijom… Nastupala je sa bendom “Moondance”, nedavno je koncertima u “Banskom dvoru” obilježila deceniju saradnje sa Sanjom Čolić-Zelić, piše muziku i tekstove, ali svestrana Banjalučanka tu ne staje. Stalno radi na novim projektima.

“Ljeto smo Sanja i ja iskoristile za nastupe i bilo ih je stvarno mnogo. Svakako bih izdvojila nastup u Art dvorištu ‘Banskog dvora’ u Banjaluci, dva koncerta zaredom, kao nešto posebno. Imale smo koncert i sa Rok simfonijom, nastup sa tako velikim sastavom dao nam je nadu i vjeru da se život može vratiti u normalu”, kaže Vanja Mišić za portal Mojljubimac.net.

Imamo mnogo talentovanih muzičara, ali čini se da nisu prepoznatljivi u javnosti i cijenjeni koliko bi trebalo da budu.

“Mislim da to nije slučaj samo kod nas. Postoji mnogo vrsnih muzičara koji nikad neće biti poznati široj publici jer se zvijezde nisu poklopile, ili im i pored silnog talenta, nedostaje ono nešto. Ovdje je problem druge vrste, muzičari ili nisu zainteresovani za taj vid popularnosti, fotografisanje, snimanje spotova i izjave u medijima, ili su zainteresovani a nemaju priliku da ostvare to jer se ne mogu osloniti ni na koga finansijski. Ni na velike kompanije, ni na institucije, ni na AMUS koji treba da bude prvi na liniji kada govorimo o podršci talentovanim ljudima.

Izvor fotografija: Vanja Mišić/Privatna arhiva

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom