Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Goran Milojević, predsjednik Udruženja građana Kerber iz Banjaluke, kaže da nastavljaju da rade ono što najbolje znaju a to je da pomažu povrijeđenim i bolesnim psima.

Gradska uprava je odlučila da UG Kerber vrati prostor koji su koristili na Rakovačkim barama, a odluka će sljedeće sedmice postati zvanična objavom u Službenom glasniku.

“Nakon dvije i po godine zvanično smo se vratili u prihvatilište koje smo koristili osam godina i sada ponovo možemo raditi ono što najbolje znamo a to je da pomažemo povrijeđenim i bolesnim psima”, rekao je Milojević za portal Mojljubimac.net i dodao:

“Mi smo se fokusirali da pomažemo teško bolesnim psima i povrijeđenim životinjama uz saradnju sa Vet medikom i BL vetom. Tako da su tu uključeni liječenje, operacije, oporavak, veterinarska obrada, traženje doma. Za deset godina, ako uzmemo u obzir i ljubitelje pasa iz Banjaluke, od kojih je nastao Kerber, udomljeno je 300 pasa, 100 mačaka, te urađeno oko 300 sterilizacija pasa i mačaka.”

On kaže da je za dvije i po godine prostor dosta propao, ali da će biti sređen.

“Smještaj će biti za oko 20 pasa, a uredićemo ga po standardima i uz pomoć donacija”, dodaje Milojević.

Glavni izvor finansiranja upravo su donacije.

“Nemamo podršku institucija, ovo je prvi put da je grad stao iza nas vraćanjem prostora. Nikada nismo imali finansijsku podrsku nijedne institucije, nama pomažu građani, ljubitelji životinja i neke društveno odgovorne kompanije povremeno poput Tropica i Mocarta”, kaže Milojević.

Najteže nam padaju teška zlostavljanja životinja, ubistva i teška povređivanja, koja se dešavaju stalno i nažalost to sve prolazi nekažnjeno”, ističe Milojević.

UG Kerber je prošle godine postavio hranilice i posude za vodu po gradu kako bi pomogli psima da prežive na ulici.

“Postavili smo ih, ali hranilice su ukradene i sada smo odustali od te ideje”, kaže predsjednik UG Kerber.

U Kerberu pomažu koliko mogu, srećni su kada pas ozdravi ili pronađe dom, ali se često susreću i sa teškim situacijama.

“Najteže nam padaju teška zlostavljanja životinja, ubistva i teška povređivanja, koja se dešavaju stalno i nažalost to sve prolazi nekažnjeno”, ističe Milojević.

Osim što direktno pomažu životinjama, preko Facebook stranice UG Kerber građani objavljuju informacije o životinjama koje traže dom, o zalutalim ljubimcima i mnoge od tih priča dobiju srećan kraj.

Među onima koji ovih dana traže dom su ovi preslatki štenci i maca.

tri šteneta
FOTO: Facebook UG Kerber

Izvor glavne fotografije: UG Kerber/@UdruzenjeZaZastituZivotinjaKerber 

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse