Formiranje akvarijuma, odnosno priprema za dolazak stanovnika u vodeni svijet nije komplikovan posao, ali je potrebno ispoštovati određena pravila kako bi sve bilo spremno prije nego što nabavite ribice.

U nastavku donosimo devet najvažnijih koraka:

Formiranje akvarijuma

1. Nabavka akvarijuma

Veličina akvarijuma zavisi prije svega od prostora koji imate u kući ili stanu, a svakako je ribicama dobro omogućiti što veći prostor. Zavisno od veličine akavarijuma dobićete preporuku od uzgajivača ili prodavca kućnih ljubimaca koliko stanovnika može da ima vaš akvarijum jer nije isto da li ribica dostiže dužinu od pet centimetara ili 15.

2.    Pranje kamenčića i ukrasa

Kako bi akvarijum bio ugodniji za život ribica, ali i ljepši, potrebno je staviti manje i veće kamenje i šljunak na dno, kao i ukrase. Prije nego što ih stavite u akvarijum dobro ih operite, ali ne deterdžentom jer je opasan za ribe.

3. Naspite dio vode

Naspite trećinu čiste vode, sobne temperature (voda mora da odstoji najmanje jedan dan prije nego što stavite ribice), u akvarijum i nastavite sa dekorisanjem, stavljanjem ukrasa i biljaka.

4. Pumpe i raspršivači

Pumpe su veoma bitne za akvarijum jer osvježavaju vodu vazduhom. Postoje pumpe koje se stavljaju pored akvarijuma i potapajuće.

5. Dodati ostatak vode

6. Filter

Formiranje akvarijuma nije potpuno bez filtera. Oni su neophodni jer održavaju vodu čistom i samim tim doprinose zdravlju ribica. Filteri mogu biti spoljašnji, koji stoje uz akvarijum, i unutrašnji, a koji ćete staviti vaš je izbor.

7. Grijač

Grijač je, takođe, bitan dio akvarijuma. Zavisno od ribica koje želite da imate u akvarijumu, podesićete temperaturu, kao i pH vrijednost i tvrdoću vode.

8. Svjetlo

Ribicama je potrebno i svjetlo, pa ukoliko akvarijum nema u svom sastavu osvjetljenje, pobrinite se da obezbijedite adekvatnu rasvjetu.

9. Ribice

Kada ste sve pripremili, vrijeme je da akvarijum dobije stanovnike. Preporuka akvarista je da ribice dok su još u kesi u kojoj ste ih donijeli iz prodavnice kućnih ljubimaca stavite u akvarijum i da tako stoje 20-ak minuta, prije nego što ih pustite u vodu ili premjestite pomoću mrežice. Na taj način ćete izbjeći da dožive temperaturni šok.

Izvor fotografije: wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Veterinar Katarina Vujičić: Šta smiju jesti ribice, a šta ne