Zebrica (latinski Danio rerio) je vrsta tropske slatkovodne ribe iz roda Danio, porodice Cyprinidae, i ribica čest stanovnik akvarijuma na našim prostorima.

Porijeklom je iz Južne Azije, a u Evropu je stigla 1905. godine. Koriste se i u naučne svrhe, a kao što smo rekli popularne su kao akvarijumske ribice.

Izgled zebrica

Zebrica je dobila naziv po prugama, koje podsjećaju na zebru, i koje se nalaze na bočnim stranama tijela. Pruge su tamne boje, mužjaci su zlatne boje, dok ženke imaju srebrnu boju tijela i bjeličasti stomak. Duge su između četiri do pet centimetara.

Ženke su veće od mužjaka.

Zebrice i uslovi u akvarijumu

Kao što smo rekli, zebrice su slatkovodne ribice, idealna temperatura za njih je 23 stepena Celzijusa, ali ribice su veoma izdržljive i mogu da podnesu velike temperaturne razlike. Neki kažu čak i temperature između 15 i 27 stepeni Celzijusovih.

S obzirom da su brze i živahne potrebno im je više prostora u akvarijumu, a naš savjet je kada kupujete bilo koju ribicu da se sa uzgajivačem posavjetujete koji su im uslovi potrebni za normalan i dug život, ali i s kojim vrstama ribica će se slagati a koje ne biste smjeli držati u njihovoj blizini.

Ishrana

Postoje različite vrste kupovne hrane za ribice, a bez obzira koju izaberete vodite računa da stanovnike akvarijuma ne hranite previše. Ono što pojedu u prvih minut – dva to im je dovoljno. Ako primijetite da komadići hrane padaju na dno akvarijuma, znači da je previše hrane za vaše ljubimce.

Razmnožavanje zebrica

Razmnožavanje zebrica je prilično jednostavno i zato su čest izbor akvarista početnika iako i ovdje treba voditi računa o kvalitetu vode i adekvatnoj hrani za mlade kako bi se razvile u zdrave ribe.

Zebrice su ikrašice, a ženka položi između 100 i 300 komada ikre.

S obzirom da odrasle ribe jedu ikru i mlade, važno je da obezbijedite adekvatne uslove za mrijest – mrežicu kroz koju može proći ikra ali ne i odrasla ribica ili posebne posude za mrijest postaviti u akvarijum. Ženku ostavite nekoliko dana (sedam do 10) u akvarijumu samu, a nakon toga je preporuka da ubacite dva mužjaka kako bi šansa za veći broj oplođene ikre bila veća. Ako se mužjak uvija oko ženke vrijeme je za izbacivanje ikre i oplodnju.

Iz ikre se nakon tri do pet dana razvija mlađ.

Izvor fotografije: Petr Kuznetsov/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Veterinar Katarina Vujičić: Šta smiju jesti ribice, a šta ne