Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Znamo da je ribice najlakše hraniti gotovom hranom, koja je namijenjena za njih, ali postoji hrana koju imamo u kući a koja je korisna za stanovnike akvarijuma. Koja je hrana dobra za rabice, a šta smiju jesti, a šta ne, otkriva nam veterinar Katarina Vujičić.

“Zdravlje ribica dosta zavisi od pravilne ishrane, kako od odgovarajuće vrste hrane tako i količine. Ishrana ribica obuhvata mnogo više od samo hranjenja ribica fabrički proizvedenom hranom nekoliko puta dnevno. Kako biste svoje ribice hranili ‘domaćom’ hranom, prvenstveno je potrebno da istražite koju vrstu ribica imate, jer se ne hrane sve vrste ribica istom vrstom hrane. Na osnovu ishrane, ribice se mogu podeliti na karnivorne, omnivorne i herbivorne ribice”, rekla je Katarina Vujičić, veterinar iz banjalučkog VET medika za portal Mojljubimac.net.

akvarijum sa ribicama
Postoji dosta namirnica koje imamo u kući, a koje ribice smiju jesti FOTO: Wikipedia.org

Koje povrće ribice smiju jesti? Da li im možemo davati meso?

VUJIČIĆ: Možete im dati povrće kao što su krastavac, špinat, grašak, mrkva, brokuli, zelena salata i mogu imati razne benefite na zdravlje ribica. Tako je, na primer, grašak dobar za skoro sve vrste ribica i pomaže kod opstipacije, dok je krastavac dobar izvor vlakana, kalijuma i vitamina C. Takođe, u ishrani ribica se može koristiti i hrana životinjskog porekla, npr. goveđe srce koje je dobar izvor natrijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka, smrznuti ili sveži plodovi mora, meso drugih vrsta riba”, kaže Vujičićeva.

U kojim količinama smijemo žumance koristiti u ishrani ribica?

VUJIČIĆ: Žumance se koristi u ishrani riblje mlađi zbog velike količine hranjivih materija. Jako male količine žumanceta se pomešaju sa vodom dok se žumance u potpunosti ne rastvori. U slučaju da se u rastvoru uočavaju veći komadi žumanceta, smeša može da se procedi kroz gazu ili filter za kafu. Kada je žumance u potpunosti rastvoreno u vodi, dodaje se veoma mala količina te smeše u akvarijum. Kod hranjenja žumacetom, uvek voditi računa o čistoći vode jer žumace vrlo lako zamuti vodu.

Šta ne smiju jesti ribice i zašto?

VUJIČIĆ: Ribice nikako ne bi smele jesti hleb jer ne mogu dobro da ga svare i dolazi do širenja stomaka i  opstipacije. Pirinač, kuvan ili ne, može dovesti do istog problema. Takođe, bilo kakva prerađena ljudska hrana ne sme da se daje ribicama zbog dodataka raznih aditiva. Takva hrana može sadržati i velike količine soli što uopšte nije dobro za ribice.

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Skalar – sa istim partnerom ostaje do kraja života