Krpelji su sićušni nametnici koji mogu da budu veoma opasni po životinje, mogu da im ugroze zdravlje, ali i dovedu do smrti.

Aktivni su tokom cijele godine, a posebno u proljeće, odnosno kada temperature dostignu oko 15 stepeni Celzijusovih. Opasni su ukoliko su zaraženi, ali kako ne znamo koji je krpelj zaražen a koji nije moramo posebno voditi računa o našim ljubimcima i preventivi. Postoje brojni preparati koje će vam veterinar predložiti kako biste zaštitili ljubimca – od tableta, ogrlica i spot – on preparata.

Ono što treba da znamo jeste da krpelja najviše ima u šumama, parkovima, dok ih je nešto manje u gradskim zonama. Ipak, oprez je obavezan i preporuka je da psa nakon šetnje po šumi, travi, parkovima, dobro pregledamo i ukoliko uočimo krpelja psa odvedemo do veterinara.

“Najčešća bolest je babezioza. To je parazit kojeg parazit prenosi i nije vidljiv golim okom. Pripijanjem na tkivo domaćina, najčešće pasa, ali i mačaka i ostalih životinja, krpelj ispušta odgovarajuće materije koje su antikoagulansi koji sprečavaju koagulaciju krvi na mjestu uboda kako bi imali stalni izvor hrane i izbacivanjem pljuvačke u tijelo domaćina izbacuju uzročnika određene zarazne bolesti. Tada dolazi do umnožavanja parazita, i kada je u pitanju babezija za tri do pet dana počnu da se ispoljavaju simptomi bolesti. Kod babezije je ključna stvar veoma povišena temperatura i kako vrijeme odmiče bolest se manifestuje sve većom malaksalošću životinje, dahtanjem, pojačanim uzimanjem vode, konstantnim ležanjem a kasnije se pojavljuje urin intenzivno žute boje koja prelazi u narandžastu. Može da se javi i krvav urin i to je krajnji momenat da se životinja spasi. Kasnije su potrebne najinvazivnije dijagnostičke metode i terapije, pa i transfuzija krvi”, rekao je dr Bojan Lukač za portal Mojljubimac.net.

On dodaje da postoje još dvije veoma opasne bolesti, koje su za razliku od babezije, koja je akutna parazitna bolest, subakutne do hronične bolesti – to su erlihioza i anaplazmoza, čiji simptomi nisu vidljivi odmah ali kasnije kako se bolest razvija opasnost po život psa se povećava.

Izvor fotografije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Rozenkolis – društvena ptica divnih boja