Rozenkolis – mali papagaj divnih boja jedan je od omiljenih ljubimaca onih koji uživaju u društvu ptica. Izgledom osvaja na prvi pogled tako da ne čudi što je rado viđen kao ljubimac.

Porijeklo

Rozenkolis (Agapornis roseicollis) pripada rodu Agapornis, a prirodno stanište su mu prostori Namibije i Bocvane, te Angole, gdje se uglavnom bilježe jedinke plavkaste boje. Žive u jatima.

Sa popularnošću ove ptice kao kućnog ljubimca počeo je uzgoj i u mnogim drugim državama i sve je više ptica koje se rađaju i žive u zatočeništvu.

Izgled

Rozenkolis je manja ptica, duga oko 17 centimetara. Kada je riječ o boji, preovladava zelena boja koja zahvata dio glave i veći dio leđa, prednji dio glave je crven, a rep plav i kao što smo rekli upravo su boje razlog zašto ova ptica osvaja na prvi pogled.

Društvena bića

Kasnije dolazi do izražaja i njena priroda. Ove ptice vole društvo i zato ih često možemo vidjeti u paru. A kada jednom pronađu ljubav to je za cijeli život.

Međutim, to što vole društvo, ne znači da će se slagati sa svim pticama iz svoje vrste ili neke druge i mogu da ispolje agresivnost. Ukoliko primijetite netrpeljivost prema drugoj ptici razdvojite ih.

Rozenkolisi vole i ljude i uz malo pažnje i strpljenja imaćete privrženog ljubimca koji će vam jesti iz ruke.

Ishrana

Osim hrane koju možete da kupite u prodavnicama kućnih ljubimaca, a koja je namijenjena ovim papigama, ljubimcu možete dati i voće poput jabuka i banana. Ni u čemu ne treba pretjerivati i svakako ne davati pticama čokoladu i druge slatkiše.

Životni vijek

Rozenkolis može da živi i 15 godina, a kao i kod svih bića na životni vijek utiču genetika, uslovi života i ishrana.

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Da li nimfa smije jesti jaja?