Krpelji su aktivni tokom cijele godine, ali najaktivniji su u periodu od marta do juna i tada treba posebnu pažnju da obratimo jer zaražen krpelj može da bude koban za našeg ljubimca.

Temperature od 15 do 20 stepeni Celzijusovih su idealne za razvoj ove vrste parazita, tako da vlasnici pasa, mačaka i drugih životinja, treba da prate i vremenske uslove i da zaštite svoje ljubimce jer “sezona” krpelja može da počne i u februaru. Najveća aktivnost krpelja je u martu, aprilu i maju.

“Krpelji su aktivni tokom cijele godine, a na našem geografskom području su najaktiviji sada. Izloženost ovim nametnicima zavisi i od toga gdje životinja boravi, da li boravi u gradskoj sredini, seoskoj ili putuje na destinacije na kojima može biti izložena ovim nametnicima. Ako se životinje kreću u užoj gradskoj zoni gdje nema puno zelenila, žbunja, drveća… postoji mala mogućnost da pokupi krpelja, ali ako životinju vodite u parkove, na vikendice, u šumu, izletišta…. rizik je povećan”, rekao je Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka iz Veterinarske ambulante MIM COOP iz Banjaluke.

Krpelji nisu problem ukoliko nisu zaraženi, ali niko ne može znati da li je zaražen.

krpelj
Krpelji mogu da ugroze život psu, pa i da dovedu do smrti FOTO: Laureetta Williams/Pixabay

Kako primijetiti krpelja na tijelu životinje?

“Kada su u pitanju kratkodlaki i psi svjetlije dlake, lakše je primijetiti ako dođe do pripijanja krpelja na životinju. To su najčešće područja tijela, gdje prolaze odgovarajući krvni sudovi i gdje je veća toplota koja pogoduje krpeljima. Vlasnik uvijek poslije šetnje, na lokacijama koje su bogate žbunjem, treba da pregleda životinju. Krpelje je lako primijetiti”, rekao je dr Lukač.

macka
Područja sa dosta žbunja i drveća predstavljaju veći rizik za dolazak životinje u kontakt sa krpeljima FOTO: Imazite/Pixabay

Kada se obratiti veterinaru?

“Ako ne dođe do pripijanja krpelja za životinju lako ga je ukloniti, ali ako dođe, najbolje se obratiti stručnom licu. Ljudi često pokušavaju sami da skinu krpelja, ali uglavnom naprave problem, jer odstrane dio, a dio ostane u tijelu životinje. Tada dolazi do lokalnog otoka tkiva, stvara se komplikacija, i moramo da sjeckamo tkivo kako bismo izvadili preostali dio krpelja, koji se duboko zario u tkivo i došao do krvnih sudova kako bi došao do hrane. Sve je dobro ako krpelj nije zaražen, ali ako jeste postoji nekoliko bolesti koje može da prenese životinji”, ističe Lukač i dodaje:

“Najčešća bolest je babezioza ili piroplazmoza (stariji naziv). To je parazit kojeg parazit prenosi i nije vidljiv golim okom. Pripijanjem na tkivo domaćina, najčešće pasa, ali i mačaka i ostalih životinja, krpelj ispušta odgovarajuće materije koje su antikoagulansi koji sprečavaju koagulaciju krvi na mjestu uboda kako bi imali stalni izvor hrane i izbacivanjem pljuvačke u tijelo domaćina izbacuju uzročnika određene zarazne bolesti. Tada dolazi do umnožavanja parazita, i kada je u pitanju babezija za tri do pet dana počnu da se ispoljavaju simptomi bolesti. Kod babezije je ključna stvar veoma povišena temperatura i kako vrijeme odmiče bolest se manifestuje sve većom malaksalošću životinje, dahtanjem, pojačanim uzimanjem vode, konstantnim ležanjem a kasnije se pojavljuje urin intenzivno žute boje koja prelazi u narandžastu. Može da se javi i krvav urin i to je krajnji momenat da se životinja spasi. Kasnije su potrebne najinvazivnije dijagnostičke metode i terapije, pa i transfuzija krvi.”

Doktor Lukač ističe da postoje još dvije veoma opasne bolesti, koje su za razliku od babezije, koja je akutna parazitna bolest, subakutne do hronične bolesti.

“To su erlihioza i anaplazmoza. U slučaju da krpelj prenese neku od ove dvije bolesti, simptomi nisu odmah vidljivi, ali može da bude kobno kasnije po životinju jer bolest napreduje a da ne izazove jaču reakciju u organizmu. I erlihija i anaplazma su, takođe, krvni paraziti koji uništavaju crvena krvna zrnca, s tim što pored krvi, koja je idelan medijum za razmnožavanje, napadaju i ostala tkiva i organe što dovodi do teže kliničke slike i ako kod životinje prođe kao neprimjetna infekcija može da dovede do trajnog zaražavanja kada može samo da se zaliječi. Kao posljedica erlihije može da dođe do upale određenih struktura oka, životinja ostaje slijepa i mora da se uradi enukleacija očne jabučice zbog određenih patoloških promjena koje se stvaraju kao posljedica prisustva ovog parazita i imunološke reakcije organizma.

pas
Nakon povratka iz šetnje potrebno je pregledati da li se na psa zalijepio krpelj FOTO: Rebecca Schönbrodt Rühl/Pixabay

Krpelji – Preventiva

“Preventiva je majka zdravlja, tako da je najbolje životinju na vrijeme zaštititi”, ističe dr Lukač, koji je govorio o tri proizvoda koja mogu da zaštite životinju od krpelja ali i buva, koje su aktivnije u kasno proljeće, ljeti i u ranu jesen.

  • Spot – on preparati

Postoje spot-on tečni preparati, jedan od njih je Vectra 3D koja je trokomponentna i učinkovita i pored toga što ubija nametnike odbija ih. Ovakvim preparatima dejstvo traje od jednog do dva mjeseca, najčešće su to četiri nedjelje u periodu izuzetno visoke aktivnosti krpelja.

  • Antiparazitske ogrlice

Antiparazitske ogrlice su veoma dobre, pružaju zaštitu četiri do šest mjeseci. Ali, treba naglasiti da je ogrlica dobro sredstvo zaštite ako imate jednu životinju i češće se koriste kod kratkodlakih nego kod dugodlakih pasa. Kod dugodlakih pasa dlaka stvara izolacioni sloj i preparat ne može da postigne adekvatan nivo zaštite. Izbjegavao bih ogrlicu kod bijelih pasa jer može dovesti do tamnjenja dlake i eventualno do lokalnog iritacionog dermatitisa.

  • Tablete

Tablete su hit kada je riječ o zaštiti od krpelja i buva. Napravljene su, ne kao tipične tablete sa aktivnom supstancom i sa nosačem, već u vidu granule koja može da se smatra poslasticom. Apsorbuju se iz digestivnog trakta, lijek u krvi se vezuje za proteine i određeni period štiti životinje. U zavisnosti od proizvođača, tableta djeluje jedan ili tri mjeseca.

Izvor glavne fotografije:veterinarskaambulanta.ba

Možda vas zanima: Obratite pažnju na imunitet vaših ljubimaca