Piše: Maja PREDRAGOVIĆ

Ishrana tigrica, baš kao i drugih životinja, treba da bude raznovrsna. Iako, ove ptice najčešće hranimo hranom koju gotovu kupimo u prodavnicama, postoje namirnice koje imamo u kući a koje im možemo dati. Naravno, postoje namirnice i koje su otrovne za tigrice, a i o tome smo razgovarali sa dr Alenom Salkićem.

“Što se tiče ishrane vrlo bitno je da ona bude raznovrsna da nije pokvarena, buđava, te da sadrži neophodne i za život važne hranjive materije kao što su minerali, bjelančevine, vitamini, ugljeni hidrati i masti. Dobro je da hrana sadrži voće, žitarice, različite plodove ali treba povesti računa da ne dođe do trovanja hranom i slično”, rekao je Alen Salkić, dr.vet.med iz Veterinarske stanice Salkić iz Travnika, za portal Mojljubimac.net.

Ishrana tigrica – Sjeme prosa, kikiriki, kukuruz, orah…

“Za tigrice je poželjno da bude kontinuirano prisutno sljedeće: sjeme prosa, zobi, svijetlo sjeme, muher, pšenica, sjeme raznih trava, kukuruz, kikiriki, suncokret, ljušteni orah, konopljino sjeme i dr. Sjeme mora biti suho, zdravo da  nije buđavo, a pšenica se daje proklijala. Tigrice rado jedu zelenu salatu, špinat, mrkvu, zelenu travu i slično. Uvijek je poželjno da bude voća. Za vrijeme parenja treba davati kuhano jaje, keks. Šečer i kolače treba izbjegavati”, ističe dr Salkić.

Zanimalo nas je i šta naši ljubimci ne smiju da jedu.

“Treba obratiti pažnju da se papagaji, ali i ostale ptice, mogu otrovati sa slijedećim supstancama: Barijevi spojevi, spojevi azotne kiseline, olovni spojevi, organifosforni pesticidi, spojevi organskog klora, cinkov fosfat, spojevi žive, neorganski spojevi klora, bakreni preparati, nikotin, anabazin, tamni roščić, sjeme kukolja, senf, pamuk, repa itd.”, kaže dr Salkić.

On se tokom dugogodišnje prakse susretao sa slučajevima avitaminoze A, koja je, kako kaže, najčešća kod tigrica.

“Bolest se očituje propadanjem mišića, unutrašnjih organa, distrofijom jetre, upalom sluznice nosa, grkljana, dušnika, nastajanjem čvorića na sluznici jednjaka, upalom bubrega. Ovdje prije svega treba isključiti neke bolesti kao na primjer. infektivni laringotraheit, boginje, listeriozu i dr. Kod ove bolesti se javlja loša valivost i slab podmladak a prevencija se vrši putem dodavanja hraniva bogatih karotinoidima ili vitamin A”, kaže dr Alen Salkić za naš portal.

Upravo je pravilna ishrana tigrica jedan od najboljih načina da se spriječe pojedine bolesti.

Tigrice

  • pripadnice roda Psittacella, iz porodice Psittaculidae
  • rod je osnovao Herman Šlegel 1871. godine
  • naziv su dobile po crnim šarama na perju koje podsjećaju na tigra

Izvor fotografije: Bluebudgie Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Rozenkolis – društvena ptica divnih boja