Papagaj tigrica je jedan od najpopularnihih kućnih ljubimaca kojeg djeca obožavaju, a dodatno zadovoljstvo će vam pružiti ukoliko svog ljubimca razmazite i naučite da govori.

Tigrice su pripadnice roda Psittacella, iz porodice Psittaculidae, a naziv su dobile po crnim šarama na perju koje podsjećaju na tigra. Rod je osnovao Herman Šlegel 1871. godine.

Tigrice mogu da budu različitih boja, najčešće su zelene, ali rasprostranjene su i druge boje poput plave.

Ova vrsta papagaja je pogodna za kućnog ljubimca jer joj nije potrebno previše prostora (kavez mora da bude najmanje dimenzija 40 cm x 40 cm x 30 cm, ali u odnosu na neke druge vrste ptica ove ne zahtjevaju velik prostor) i ne morate da joj posvetite vremena koliko, na primjer, psima.

Priptomljavanje papagaja

Plavi papagaj tigrica
FOTO: Bluebudgie Pixabay

Naravno, ovo ne znači da ćete papagaja staviti u kavez i samo hraniti i sipati, odnosno mijenjati vodu. I tigrice vole društvo, vole da lete po kući ili stanu, vole da vam čupkaju kosu, da joj šapućete, i što više vremena bude provodili sa njom ona će biti pitomija i postaće mali član porodice.

Kada ju donesete kući, dajte joj vremena da se navikne na novi prostor, polako joj prilazite i pričajte joj tihim glasom, poslije nekog vremena možete da otvorite vrata kaveza da joj polako priđete i da ju iznesete van. Ukoliko se uplaši, nemojte biti uporni, pokušajte za nekoliko sati ili sutradan. Kada uspijete u namjeri da je uzmete, držite je u ruci, neka se privikne na vas.

Kada se sprijateljite, stajaće vam na ramenu, moći ćete ju pustiti da leti po kući i na vaš poziv će vam se vratiti. Ovo se neće desiti preko noći, neki papagaji brže neki lakše uče ali uz volju ništa nije nemoguće.

Dva papagaja tigrice stoje na grani
FOTO: Bernd Hildebrandt Pixabay

Da li tigrica može da priča?

Tigircu možete naučiti da govori ali i kod ove aktivnosti je potrebno strpljenje i rad. Počnite sa jednostavnim riječima, pričajte joj dok je u kući mir, primijetićete kako vas pažljivo sluša, a možete i snimiti neke riječi, više puta ponavljajući istu, i pusitit im snimak kada niste kod kuće.

Izvor glavne fotografije: Lolame/Pixabay.com