Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

O zdravlju i bolesti tigrica razgovarali smo sa dr Alenom Salkićem, koji je izdvojio četiri najčešće bolesti ovih ptica, ali i otkrio kako ih možemo prepoznati a neke od njih i spriječiti.

Tigrice su među najčešćim ljubimcima onih ljudi koji žele ptice u svom domu. Ova divna bića mogu da budu osjetljiva, potrebno je voditi računa o prostoru u kojem borave ptice, ali i o ishrni kao i kod svih ostalih životinja. Postoje neke bolesti koje su česte kod tigrica i o njima smo razgovarali sa dr Salkićem.

4 najčešće bolesti tigrica

  • Ornitoza
  • Grinje
  • Prolivi različite etiologije
  • Stres

Manifestacije bolesti tigrica

Ornitoza

Ornitoza je naziv za zarazu ptica izazvanu bakterijom Chlamydophila psittaci i kod ove bolesti je bitno na vrijeme prepoznati simptome jer se bolest može prenijeti sa ptice na čovjeka. Koji su simptomi bolesti otkrio nam je dr Salkić.

“Kod ornitoze treba obratiti pažnju da bolest dolazi skrivena, mlade su osjetljivije od starijih ptica, a može se prenijeti i na čovjeka. U akutnom  ili brzom toku bolesti ptice uginu, bolest može preći i u hronični oblik kada se primijeti kihanje, proljev, upala zračnih vrećica, slabost, povišena temperatura, mršavljenje i na kraju paraliza. U početku ptica gubi apetit sa znakovima otežanog disanja, drhtanja, naglih pokreta glavom – vlasnici to kvalifikuju kao ‘ptica trese glavom'”, kaže dr sci. Alen Salkić, dr.vet.med iz Veterinarske stanice Salkić iz Travnika.

Grinje

“Kod grinjavosti treba obratiti pažnju da papagaji tada u noćnim satima proizvode zvukove poput hroptanja, šištanja, pokušavaju da se češu oko glave i usta ili od predmete ili kandžama, a u težim slučajevima prisutan je i kašalj. Nekada je prisutno i nakostriješeno perje. Kod grinjavosti nije prisutna temperatura ali imamo nemir – vrpoljenje, nesigurnost, mršavost, ptice su tužne i slično”, ističe dr Salkić za portal Mojljubimac.net.

Prolivi različite etiologije

“Prolivi različite etiologije – uzrok su bakterije, paraziti, ali mogu biti i neki virusi. Bolest se javi zbog pokvarene hrane, hrane koja stoji nakvašena vodom, u prostorijama gdje se često mijenja temperatura. Javi se nakostriješeno perje, proliv različite boje. Papagaji postaju bezvoljni, nakostriješenog perja, čuče na prečkama, ne kreću se, ne uzimaju hranu. Jako je bitno brzo reagovati”, kaže dr Alen Salkić.

Stres

“Stres je stanje kod tigrica, ali i kod drugih ptica koje se drže u prostorijama gdje im je neuslovan ambijent, stalne promjene temperature zraka, vode i često uznemiravanje. Primjećuje se da su pospane, potištene, ili je u pitanju strah od nepoznatih osoba”, dodaje dr Salkić.

Reakcija vlasnika i liječenje tigrica

Dr Salkić ističe da je veoma važno da vlasnik na vrijeme primijeti neoubičajeno ponašanje ptice ili simptome bolesti kako bi liječenje počelo na vrijeme. Ono što je bitno jeste da su sve ove bolesti tigrica izlječive.

“Izuzetno važno kod svih bolesti je da se na vrijeme dođe veterinaru jer nekada tigrice uginu bez ikakvih znakova, takozvana nagla smrt. Liječenje zavisi od stepena ugroženosti zdravlja ali u početku bolesti i uz postavljenu tačnu dijagnozu sve nabrojane bolesti se mogu veoma uspješno liječiti. Liječenje traje od tri do 15 dana”, ističe dr Alen Salkić za naš portal i dodaje da nije lako postaviti dijagnozu:

“Tigricama je jako teško postaviti pravilnu dijagnozu i tu se većina veterinara oslanja na iskustvo i klinički pregled. Jako važno je da se prate simptomi bolesti koje vlasnici treba da saopšte veterinaru koji će nakon toga donijeti sud i dati dijagnozu bolesti.”

Izvor fotografije: Veterinarska stanica Salkić

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Uzgajivaču papagaja Borisu Krečaru dvije tigrice odredile životni put