Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Boris Krečar, uzgajivač papagaja iz Banjaluke, uživa sa pticama i priprema ih za let u neki novi dom, a ljubav prema ovim divnim bićima počela je prije sedam godina.

“Uzgojem se bavim već sedam godina, a sve je počelo kada sam na poklon dobio dvije male tigrice. Tada se stvorila povezanost između ptica i mene i javila se žalja za novim papagajima”, rekao je Krečar za portal Mojljubimac.net.

Boris Kačar drži pticu u ruci
Boris Krečar je posvećen papagajima već sedam godina FOTO: Privatna arhiva

Sada u njegovom domu boravi oko 50 papagaja.

“Imam tigrice, rozenkolise, personate, male aleksandre, rozele, nimfe i miljenicu aru”, kaže naš sagovornik.

Nije lako uzgojiti kvalitetnu jedinku to znaju svi uzgajivači bilo koje vrste životinje.

“Da bih izveo zdravu pticu najpotrebniji su dobra i zdrava ishrana, čistoća kaveza i volijera te maksimalna posvećenost i rad sa pticom. Prilikom ručnog hranjenja najteže je prvih nekoliko dana dok beba papagaja shvati da su čovjek i šprica izvor hrane… Kada se beba opusti i počne jesti kako treba onda je to lijepo iskustvo”, priča Krečar i dodaje da su ručno hranjene ptice idealne za djecu:

“Ručno hranjene ptice su bolje za djecu zato što ih djeca mogu dodirnuti, maziti, igrati se sa njima a sve bez straha da će ih ptica ugristi. Većina djece toliko postane privržena takvoj ptici da im postane najbolji drug.”

dva papagaja na rukama dječaka
Krečar za djecu preporučuje ručno hranjene ptice

Suživot sa pticama donosi mnogo toga lijepog, pjesmu, ponekad i “razgovor”, ali nije svaki dan srećan.

“Najteže u uzgoju bilo kog ljubimca je kada se desi bolest… To je nešto što svi prođu i najteže podnose i tada je potrebno više truda i strpljenja, ali uglavnom sve prođe dobro”, kaže Krečar.

Boris Krečar - pas
Aks čuva papagaje, ali ne među njima nije pronašao drugare FOTO: Privatna arhiva

Osim papagaja Boris Krečar ima njemačkog ovčara koji se zove Aks. On je 11 godina član porodice, a, kako kaže naš sagovornik, čuva sve pa i papagaje. Ipak, za ovih sedam godina nije našao drugara među pticama.

Možda vas zanima: Tigrica – ljubimac kojeg možete da razmazite ali i naučite da govori