Mačak Kefir je divni bijeli maine coon mačak i kao takav privlači pažnju, međutim, ovaj nježni div divljeg izgleda je u centru pažnje zbog veličine – Kefir ima skoro 13 kilograma, tačnije 12,7 a još raste.

Maine coon mace jesu velike, ali Kefir je prešao prosjek od 8 do 12 kilograma koliko imaju mužjaci pa je iznenađenje za sve koji ga vide – kaže njegova vlasnica Julija Minina iz Rusije.

Mačak Kefir je pas?

“Nisam mogla ni da pomislim da mačka može toliko da naraste. Ne samo da je odrastao po izgledu, već je i veoma pametan i smiren”, rekla je Julija, a prenio “Daily mail“.

Kefir ima godinu i deset mjeseci, a s obzirom da maine coon mačke punu veličinu dostižu sa četiri godine, očekuje da će Julijin ljubimac još rasti.

“Kada u kuću dođu prijatelji i poznanici, sva pažnja je na njemu i rado dozvoljava da ga maze. Ali, kada dođu stranci u kuću, svi prvo pomisle da je pas”, priča Julija.

Maine coon mačke

Maine coon (mejn kun) mačke su sve popularnije među ljubiteljima mačaka, a ovi “nježni divovi” divljeg izgleda se ubrajaju u jednu od najvećih mačaka kućnih ljubimaca.

Rasa je nastala na sjevernoameričkom tlu, a smatra se da porijeklo vuče od norveške šumske mačke. Ova rasa je poznata više od 200 godina u SAD, odakle se proširila širom svijeta a u Evropu je došla sedamdesetih godina prošlog vijeka.

mejn kun mačka na snijegu
FOTO: Wikipedia

Mejn kun mačke su prepoznatljive po divljem izgledu i veličini. Imaju krupne oči, blago kose, visoko podignute jagodice, a uši čupave, šroke pri glavi i šiljate na vrhu. Krzno je gusto, troslojno, imaju poludugu dlaku i mišićavo tijelo, rep dug minimalno koliko i tijelo. Šape su okrugle s čupercima krzna koji omogućavaju trčanje po snijegu.

Dlaka je na glavi i ramenima kratka, a na leđima i bokovima duga. Svjetska federacija mačaka smatra za grešku ukoliko je dlaka iste dužine.

Ono što je zanimljivo za ovu macu jeste da punu veličinu dostiže sa četiri godine. Uključujući rep mejn kun mačke mogu da dostignu skoro metar dužine. Mužjaci imaju od osam do 12 kilograma, a ženke od četiri do sedam kilograma.

Izvor fotografije: Instagram yuliyamnn

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Biljana Gagić – Jevđović i njeno malo carstvo predvođeno svjetskom prvakinjom Korinom