Maine coon rasa je poznata više od 200 godina

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Maine coon (mejn kun) mačke su sve popularnije među ljubiteljima mačaka, a ovi “nježni divovi” divljeg izgleda se ubrajaju u jednu od najvećih mačaka kućnih ljubimaca.

Porijeklo

Mejn kun mačka je nastala na sjevernoameričkom tlu, a smatra se da porijeklo vuče od norveške šumske mačke. Rasa je poznata više od 200 godina u SAD, odakle se proširila širom svijeta a u Evropu je došla sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Izgled

Mejn kun mačke su prepoznatljive po divljem izgledu i veličini. Imaju krupne oči, blago kose, visoko podignute jagodice, a uši čupave, šroke pri glavi i šiljate na vrhu. Krzno je gusto, troslojno, imaju poludugu dlaku i mišićavo tijelo, rep dug minimalno koliko i tijelo. Šape su okrugle s čupercima krzna koji omogućavaju trčanje po snijegu.

Dlaka je na glavi i ramenima kratka, a na leđima i bokovima duga. Svjetska federacija mačaka smatra za grešku ukoliko je dlaka iste dužine.

Ono što je zanimljivo za ovu macu jeste da punu veličinu dostiže sa četiri godine. Uključujući rep mejn kun mačke mogu da dostignu skoro metar dužine. Mužjaci imaju od osam do 12 kilograma, a ženke od četiri do sedam kilograma.

Boja

Oči su izražajne, krupne, a boja može biti zelena, zlatna, zeleno – zlatna i u boji bakra. Bijele mačke i sve mačke sa bijelom dlakom mogu da imaju plave oči. Svjetska federacija mačaka ističe da plave oči mogu da imaju samo bijele mačke.

Kada je riječ o boji krzna mejn kun mačke mogu da budu jednobojne i sa tabby šarom, sa bjelinama ili bez njih. Mogu da budu bijele, crne, plave, riđe, krem i sive, a bilo koja količina bijele dlake je dozvoljena.

Karakter

“Divan im je karakter, potpuno suprotan divljem izgledu. Nadimak za ovu rasu je ‘nježni džin’ i zaista su takve. Veoma su radoznale, druželjubive i strpljive”, rekla je za portal Mojljubimac.net Biljana Gagić – Jevđović, koja se bavi uzgojem mejn kun mačaka i koja ima tri mace među kojima je Korina, koja je prije nekoliko godina bila svjetska prvakinja.

Njega

S obzirom na nešto dužu dlaku ovim macama je potrebna svakodnevna njega kako bi bile lijepe i zdrave.

“Dlaku je potrebno četkati dva puta sedmično. Briga i njega je svakodnevna, ona uključuje naše rituale maženja, češkanja i igranja kroz koje se ljubimci socijalizuju, ali se i kontroliše zdravstveno stanje. Samo zdrava mačka je vesela i srećna, odnosno, raspoložena za druženje”, ističe Biljana Gagić – Jevođović.

Životni vijek

“Nježni divovi” žive oko 15 godina, ali kao i kod svih životinja na životni vijek utiču genetika, uslovi života, njega i briga o ljubimcu.

Šta budući vlasnici mejn kun maca treba da znaju?

“Najbitnije je da vlasnik svake mačke zna da to biće nije igračka i da preuzima obavezu dugu petnaestak godina na sebe. Ukoliko nije spreman na to, ljubimac mu ne treba. Pored toga ovo je mačka koja zahtijeva redovno četkanje, druženje i igru jer je puna energije. Neophodno je znati i da zbog veličine i dugog razvoja (punu veličinu dostiže tek s četiri godine) mora da se veoma kvalitetno hrani”, kaže Biljana Gagić – Jevođović i dodaje:

“Isto tako, trebalo bi da su upoznati s felinološkim pravilima, s značajem postojanja pedigrea kao jedinog dokaza da mačka pripada određenoj rasi. Morali bi se informisati i o neophodnim zdravstvenim pretragama u uzgoj, a koje bi im odgajivač morao pokazati. Tek tada mogu biti sigurni da dobijaju zdravog ljubimca određene rase.”

Mejn kun mačke u Ginisovoj knjizi rekoda

Najduža mejn kun mačka koja je zabilježena u Ginisovoj knjizi rekorda bio je Stjui koji je bio dug 123 centimetra od vrha nosa do repa. Među najvećim mejn kun mačkama je Ludo koji je dug 118,33 centimetra, dok je Ginisova knjiga iz 2018. uvrstila Barivela kao najveću živu mejn kun mačku. On je dug 120 centimetara.

Izvor glavne fotografije: Pexels/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Mačak Verdi: Invaliditet nije prepreka za udomljenje i sreću