Biljana Gagić – Jevđović se bavi uzgojem mejn kun mačaka, ali sve mace su joj prije svega kućni ljubimci. Tu su i ribice, papagaj i kornjača

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Biljana Gagić – Jevđović bavi se uzgojem mejn kun mačaka, ima macu Korinu, svjetsku prvakinju, ali i malo životinjsko carstvo u svom domu u Banjaluci. Osim maca, tu su ribice, kornjača Glorija i papagaj Kiki, tako da u porodici Gagić – Jevđović zabave ne manjka.

“Od najranijeg djetinjstva sam željela kućnog ljubimca, međutim, roditelji se nisu slagali s tim. Tako da su prvi ljubimci počeli da stižu čim sam se osamostalila. Ribice su najduže u kući, još od studentskih dana, kao tihi i nezahtjevni ljubimci. Negdje od tih studentskih dana potiče i želja zvana ‚mejn kun mačka‘. Na naslovnoj stranici časopisa ‚Zov‘ vidjela sam veliku mačku, divljeg izraza, s čupicama na ušima koje su podsjećale na risa. Desetak godina kasnije, Orlando je stigao u našu porodicu, a nakon njega, ubrzo i Tequila i Korina. Kornjača Glorija i papagaj Kiki (braunouha konura) su ljubimci naših kćerki i o njima uglavnom one brinu“, rekla je Biljana Gagić – Jevđović, na početku razgovora za portal Mojljubimac.net.

Među ljubimcima ima druženja, ali i nestašluka.

„Najzanimljivi su počeci druženja papagaja sa mačkama. Zaključili smo da on pojma nema šta su mačke, a one njega smatraju članom porodice. Naravno, mnogo je tu i nestašluka. Kiki je naučio kako da sam otvori vrata kaveza, svi uživaju da se časte hranom koja nije njihova, a mačke uživaju u plašenju posjetilaca svojim divljim izgledom”, priča naša sagovornica, a na pitanje da li se mace ponekad posvađaju kroz osmijeh odgovara: “Naravno, mora da se zna hijerarhija u kući”.

Biljana ističe da su mejn kunovi druželjubive mačke koje vole da su u blizini vlasnika i da nema aktivnosti u kući u kojoj ne učestvuju.

Pitali smo našu sagovornicu kako je došlo do toga da se bavi uzgojem mačaka.

“U početku uzgoj nije planiran. Međutim, s dobrim izložbenim rezultatima stiglo je i do toga. Međutim, nikad sebe nisam smatrala prvenstveno uzgajivačem. Moje mačke su ljubimci, uvijek sam se trudila da pratim njihove potrebe, legla nisu bila česta, a sada su sve mačke sterilisane jer su imale dovoljan broj legala i ušle su u neke zrelije godine života”, ističe Biljana Gagić – Jevđović.

Nije lako uzgojiti kvalitetno mače i to znaju svi koji su pokušali.

“Teško je, treba mnogo znanja o linijama koje su kompatibilne, iskustva, a najviše svijesti o tome da svaka mačka prvenstveno mora da bude zdrava i da je prošla kroz sve neophodne zdravstvene preglede i testove. Uvijek treba imati u vidu kvalitet, a ne kvantitet”, kaže Biljana.

Sve Biljanine mačke su bile, kako ona kaže, prilično uspješne na izložbama, a izdvaja se Korina, koja je bila svjetska prvakinja.

“Korina je mačka koju sam ja strpljivo čekala dvije godine, jer sam željela mače iz baš te kombinacije roditelja. Stigla je inače iz kanadske odgajivačnice. Ona je bila svjetska prvakinja u TICA federaciji, 2013. i 2014.  gdje se do tog rezultata stiže skupljanjem bodova s izložbi u toku jedne takmičarske sezone”, priča Biljana Gagić – Jevđović i dodaje:

“Vjerujem da njeni rezultati nisu slučajni s obzirom da je iz pažljivo biranih linija i da je rođena u odgajivačnici čiji vlasnici imaju više od 30 godina iskustva u uzgoju i izuzetne rezulate u radu.”

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Vrapcoliki papagaj, najmanji i prgavi papagaj