Zlatna ribica je doskoro mogla da “vozi” akvarijum samo u crtanim filmovima i basnama, ali u Izraelu su ribe provozale svoju “kućicu” u istraživanju Univerziteta Ben – Gurion u Negevu.

Sa Uneverziteta ističu da je ovo, iako zvuči kao odlomak knjige Dr Susa, bio pravi eksperiment za istraživanje ponašanja životinja. Oni kažu da je riba uspjela da odveze specijalno dizajnirano vozilo do cilja u zamjenu za nagradu (hranu), pokazujući da navigacija može biti nezavisna od okruženja.

The Times of Israel” navodi, pozivajući se na studiju objavljenju u časopisu “Behavioural Brain Research” da je šest zlatnih ribica koje su obučene da koriste aparat uspjelo da se snađe u maloj sobi i da dođu do nagrade.

“Ribe su bile u mogućnosti da upravljaju ‘vozilom’, istražuju novo okruženje i stignu do cilja, bez obzira na početnu tačku, i to izbjegavajući ćorsokak i ispravljajući nepreciznost lokacije”, rekli su Šahar Givon, doktorand na Odsjeku za nauku o životu, i njen kolega Matan Samina, koji su sa Ohadom Benom Šaharom i Ronenom Segevim sproveli istraživanje.

Zlatna ribica “vozi” akvarijum

Za sprovođenje eksperimenta ribe su stavljene u akvarijum postavljen na točkove, koji je bio pričvršćen za kameru koja prati kretanje riba i kompjuterski sistem koji je tako napravljen da prati kretanje ribe prema zidovima akvarijuma i pomjera “vozilo” u tom pravcu. Osmišljeno je nekoliko eksperimenata u kojim su ribe mogle da se pomjere do postavljenog cilja i za to dobiju nagradu u vidu male količine hrane. Čak i prilikom pomjeranja mete ribe su uspjele da pronađu put, a tokom treninga njihov učinak se poboljšavao. Bilo im je potrebno i 30 minuta da dođu do cilja, ali nakon vježbe to su činile za manje od jednog minuta.

“Da li su urođene navigacione sposobnosti životinja univerzalne ili su ograničene na njihovo kućno okruženje? Istraživači su postavili točkove ispod akvarijuma, kamere za snimanje i kretanje ribe u pravcu naprijed i nazad i sa strane, te otkrili da navigaciona sposobnost zlatne ribice prevazilazi njeno vodeno okruženje”, ističu sa Univerziteta.

Istraživači su testirali da li riba zaista plovi tako što su postavili jasno vidljivu metu na zid nasuprot akvarijuma. Poslije nekoliko dana treninga, riba je stigla do cilja.

Studija je dovela istraživače do dva zaključka.

“Prvo je da studija nagovještava da je navigaciona sposobnost univerzalna, a ne specifična za okolinu. Drugi, pokazuje da zlatne ribice imaju kognitivnu sposobnost da nauče složen zadatak u okruženju potpuno drugačijem od onog u kojem su evoluirale”, ističe Šahar Givon.

Ranije su rađeni eksperimenti sa pacovima i psima koji su pokazali da ove životinje mogu da se kreću u posebno dizajniranim automobilima, a sada su naučnici pokazali da se vještine navigacije iz morskog okruženja mogu prenijeti na kopno.

Univerzitet Ben – Gurion jedan je od vodećih izraelskih istraživačkih univerziteta i ubraja se među svjetske lidere u pojedinim oblastima.

Izvor fotografije: Univerzitet Ben-Gurion

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Veterinar Katarina Vujičić: Šta smiju jesti ribice, a šta ne