Zlatna ribica (Carassius auratus) je jedan od omiljenih stanovnika akvarijuma, ima poseban izgled, a naročito je interesantna djeci.

Riječ je o slatkovodnoj ribici, koja je porijeklom iz istočne Azije. Selektovano su počele da se uzgajaju u Kini prije više od 1.000 godina i razvijeno je nekoliko podvrsta – tako da se razlikuju po boji, obliku tijela, ali i veličini.

Izgled

Zlatne ribice mogu biti različitog izgleda, tako da postoje ribice s jednostrukim repom, jednostrukom podrepinom i leđnom perajom, ali i ribice sa lepezastim ili razdvojenim repovima. Neke imaju okruglasto tijelo a neke izduženo. Boje, takođe, mogu biti različite, od zlatno – narandžaste, bijele, crveno – bijele, crno – bijele, ali i crne ribice za koju možete čuti da je nazivaju “teleskop”.

Pojedini stručnjaci navode da ima 300 varijeteta zlatne ribice i da se neke razlikuju po nijansama.

Zlatna ribica može da naraste do 45 centimetara, međutim, selekatovane, koje se uzgajaju u kućnim akvarijumima narastu od 15 do 20.

Uslovi u akvarijumu

Zlatne ribice su hladnovodne ribice, kojima odgovara temperatura od 18 do 22 stepena Celzijusa. Takođe, idealni uslovi znače da je pH vrijednost 6 – 8, a tvrdoća vode oko 15dH.

Kao i sve ribice da bi imale optimalne uslove za dug život potreban im je i veći prostor. Akvaristi navode da je odrasloj zlatnoj ribici potrebno oko 40 litara vode i filtracija vode koja je bitna za sve ribice a posebno za zlatne jer one proizvode velike količine otpada i ukoliko se akvarijum ne održava voda postaje toksična i ribica brzo oboli ili ugine.

Ishrana

Zlatne ribice imaju raznoliku ishranu – jedu i plutajuću ili hranu koja tone. Jedu račiće i insekte, a u prodavnicama za kućne ljubimce možete pronaći raznolik izbor hrane za svoje stanovnike akvarijuma.

Ono o čemu treba da vodite računa jeste da ribice ne hranite previše. Postepeno povećavajte količinu hrane i ukoliko u roku od nekoliko minuta ne pojedu znajte da ste im dali previše.

Životni vijek

Često možemo čuti da zlatne ribice kratko žive iako im životni vijek može biti i 10 godina. Najčešći razlog za to su loši uslovi za život i neadekvatno održavanje akvarijuma.

Savjet: Kada kupujete ribice raspitajte se kod uzgajivača ili prodavača koji uslovi su potrebni za koju ribicu (temperatura vode, količina vode, biljke…) i koje se vrste sa kojima slažu jer se može desiti da dođe do sukoba u akvarijumu.

Zlatna ribica – naučna klasifikacija

Red: Cypriniformes

Porodica: Cyprinidae

Rod: Carassius

Vrsta: Carassius auratus

Izvor glavne fotografije: Wikipedia.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Veterinar Katarina Vujičić: Šta smiju jesti ribice, a šta ne