Bobi je pronađen u teškom stanju i prognoze nisu bile dobre, ali volonteri Azila za pse Nirina nisu odustajali od namjere da spriječe amputaciju noge

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Bobi je pas kojeg život nije mazio. Ima ožiljke i na tijelu i na duši ali najteži dani su iza njega i sada je dio divne porodice. Živi u Švajcarskoj gdje je stigao iz Tuzle.

Kada su ga volonteri Azila za pse Nirina iz Tuzle pronašli bio je u teškom stanju i prognoze za povrijeđenu nogu nisu bile dobre. Pretpostavljaju da ga je udario automobil.

“Bobija smo našli u kanalu. Izgreban, krvav i u bolovima ležao je tako u lokvi vode i prava sreća da smo ga pronašli. Kod veterinara se ispostavilo da je mladi pas i da ima težak lom kojeg u Tuzli nisu mogli sanirati nego su predlagali amputaciju”, priča Emina Divković, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Nirina za portal Mojljubimac.net.

Amputacija je bila posljednja opcija i “rješenje” koje nije bilo prihvatljivo bar dok se ne iscrpe sve druge mogućnosti. Na Bobijevu sreću, ali i svih onih koji su se borili za njegovo zdravlje, bilo je i drugih mogućnosti.

“Naši donatori se nisu mogli s tim pomiriti pa smo tražili drugo  mišljenje i na kraju obavili operaciju kod veterinara Čustovića u Sarajevu. Oporavak je bio malo duži, rane na nozi su zarasle ali one na duši teško. Bobi se plašio svoje sjene, ali uz mnogo truda uspjeli smo ga opustiti i pokazati mu da nisu svi ljudi zli. Uskoro smo mu pronašli dom u Švicarskoj gdje je sada dio krasne porodice koja ga obožava”, sa osmijehom priča Emina.

Emina i njeni prijatelji iz Nirine su spasili brojne pse, mnogima su i pronašli dom, ali u Azilu je i dalje mnogo njuškica koje čekaju udomljenje i svoju porodicu. Do tada u Nirini imaju veoma dobre uslove i kutak za miran život i igru.

Kako izgleda Azil Nirina možete pogledati na sljedećem linku i u tekstu pod naslovom “Nirina, sigurno mjesto za napuštene pse: Blato i pileće glave su prošlost”.

Izvor fotografija: Udruženje za zaštitu životinja Nirina

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Leptospiroza, prevencija, simptomi i liječenje