Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Leptospiroza je zarazna bolest koja pogađa pse, kod nas je prisutnija nakon 2014. godine nego ranije, a zašto je to tako, da li postoji prevencija i koji su simptomi pričali smo sa dr Bojanom Lukačem.

“Leptospiroza i zarazni kašalj kod pasa su česti. Leptospiroza je česta u periodu godine kada ima dosta kiše i vlage, obično u proljeće ili u jesen, dok se zarazni kašalj više javlja na prelazu sa proljeća na ljeto i sa jeseni na zimu. Velike temperaturne razlike djeluju stresogeno na organizam, dolazi do nahlađenja i aktivacije patogena i razvoja oboljenja”, rekao je Lukač, doktor veterinarskih nauka iz Veterinarske ambulante MIM COOP iz Banjaluke za portal Mojljubimac.net.

Simptomi i liječenje leptospiroze

Kada je riječ o leptospirozi kod nas se raširila poslije 2014. godine, poslije velikih poplava.

“U njenoj epidemiologiji učestvuju glodari, koji su veoma otporni, ali su kliconoše. Izlučuje se mokraćom, tako da su najčešće kontaminirane stajaće vode, lokve, i psi se konzumiranjem te vode zaraze. Bolest je podmukla, duži je inkubacioni period i uglavnom se polako razvija, malo po malo se javljaju nespecifični simptomi. Psi su obično jake životinje i organizam se bori s bolešću, ali kada dođe do određene faze onda stanje bude alarmantno i pitanje da li se životinja može spasiti. Izaziva čitav sindrom, odnosno skup simptoma koji su posljedica razvoja bolesti i napada sve organe. Napada krv, bubrege, pluća, jetru, digestivni trakt… i u nekim slučajevima je potrbena i transfuzija”, kaže dr Lukač i dodaje da najčešće obolijevaju mužjaci.

Ipak, nije lako odmah ustanoviti da je riječ o leptospirozi, jer se kod ove bolesti obično javljaju nespecifični simptomi.

“To su simptomi koji su za većinu bolesti zajednički – da se životinja umara, više pije vodu, ima povišenu tjelesnu temperaturu, da je nezainteresovana, uriniranje može biti povećano ili smanjeno zavisno od faze bolesti i urin može biti izmijenjene boje. Može biti od intenzivno žute, narandžaste, čak i da se pojavi čista krv. Zbog toga je potrebno veliko kliničko iskustvo. S obzirom da bolest počinje nespecifičnim simptomima, u obzir treba uzeti niz diferencijalno dijanostičkih drugih oboljenja koja mogu doći u obzir a ispoljavaju iste simptome”, ističe dr Lukač i dodaje:

“Jedini izlaz je u pravo vrijeme izabrati pravu terapiju, a kada se odmah vidi da je stanje alarmantno potrebno je uraditi transfuziju. Takođe, ključna je antibiotska terapija na svakih osam sati. Govoreći iz iskustva dugog 11 godina, u visokom procentu se spase životinja ako se ispoštuje cijeli terapijski protokol, odnosno terapija infuzijom, koktelima, antibioticima, a kada se životinja pokrene iz teškog stanja, određeno vrijeme se nastavlja terapija tabletama.”

Da li je leptospiroza prenosiva na ljude?

Ono što se uvijek pitamo kada je riječ o zaraznim bolestima, da li je moguće bolest, odnosno leptospirozu prenijeti na ljude.

“Jeste. Nije ju lako prenijeti na ljude, ali je moguće. Potreban je niz faktora da bi se prenijela ova bolest, minimalna infektivna doza podrazumijeva određeni broj baketrija, milione u ovom slučaju”, rekao je dr Lukač.

Prevencija

Ono što je dobro jeste da za ovu bolest postoji prevencija.

“Ako je životinja vakcinisana protiv zaraznih bolesti nema opasnosti. Istraživanja su pokazala da je bakterija sama po sebi slab imunogen i kada se da vakcina za zaštitu od te bolesti ostavlja slab imunitet tako da je potrebna buster vakcinacija. Zato se vlasnicima pasa preporučuje da životinje vakcinišu jednom godišnje. Dok, na primjer, nakon vakcinacije protiv virusnih bolesti kao što su štenećak, parvoviroza i hepatitis, imunitet traje duže, možda i do dvije godine, i rijetko će se desiti kod odraslih pasa da će se razboljeti ako su na vrijeme vakcinisani”, ističe dr Bojan Lukač za portal Mojljubimac.net.

FOTO: Instagram: dr.bojanlukac

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Njemački ovčar – hrabra maza