Džek rasel terijer je mali, slatki, živahni pas koji ima engleske korijene. Iako se njegovo porijeklo veže za 19. vijek, Međunarodna kinološka federacija je zanično ovu pasminu priznala tek 2003. godine.

Porijeklo


Pasmina je dobila ime po Džonu (nadimak Džek) Raselu koji je u 19. vijeku gajio i stvarao pse za lov na lisice.
Iako potiče iz Engleske za ovu pasminu je važna i Australija jer današnji džek rasel terijer potiče iz ove zemlje i tamo je najviše uzgajan i korišten, takođe, u lovu na lisice. Kako je pas mali i spretan bio je pogodan da lisice natjera da izađu iz jazbine, ali vremenom se namjena psa mijenjala i danas ga uglavnom viđamo kao kućnog ljubimca.

Izgled


Kao što smo rekli, ovo je mali pas. Visina grebena je od 25 do 30 centimetara, težak je između pet i šest kilograma. Dlaka može biti glatka, izlomljena ili gruba, tijelo je pretežno bijele boje i po standardu mora preovladavati bijela boja, dok su dozvoljene crne, smeđe ili zlatne mrlje. Uši su mu u ubliku slova V i spuštene, što daje poseban šašavi izgled ovom psu.

Karakter i ponašanje


Džek rasel terijer je temperamentan, hrabar, dobar i pametan pas. Veoma je aktivan i voli da vrijeme provodi u prirodi, da trči, da ide u duge šetnje, pa ako vodite aktivan život ovaj pas je pravi izbor za vas. Zbog spretnosti i brzine idealan je pas i za agiliti programe.
Baš, kao i svaki drugi pas, uz socijalizaciju je veoma dobar prema drugim psima i ljudma, a veoma je privržen porodici i ljubomoran je kada se približite drugom psu u želji da ga pomazite. Zato je bitna socijalizacija od malih nogu i privikavanje na druge životinje i ljude.

Njega


Džek rasel terijer zahtijeva redovno četkanje, a ukoliko se kandže ne istroše od šetnje potrebno je skraćivanje. Međutim, kako su ovi psi aktivni, to ne treba često raditi.

Zanimljivost


Džek rasel terijer koji je agresivan ili sramežljiv biće diskvalifikovan sa izložbi, navodi Međunarodna kinološka federacija.

* O jednom džek rasel terijeru mogli ste da čitate i na portalu Mojljubimac.net kada je glumica Miljka Brđanin pričala o Lilu.


Izvor glavne fotografije: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Iguana – zeleni ljubimac dug dva metra