Ako ste nekada poželjeli zelenog ljubimca koji može da dostigne dužinu i od dva metra razmislite o iguani.

Iguana je gmizavac koji nastanjuje tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, postoji više vrsta ovih bića, a najrasprostranjenija je zelena iguana ili obična iguana (Iguana iguana) koja je i kućni ljubimac.

Iguane teže do 10 kilograma i uglavnom su duge do 1,5 metara iako su zabilježeni primjerci duži od dva metra. Žive oko 15 godina, ali mogu i duže zavisno od zdravlja i njege.

Zelena iguana
FOTO: Anrita1705 Pixabay

Terarijum

Ukoliko se odlučite za zelenog ljubimca morate mu obezbijediti adekvatne uslove za život. S obzirom na veličinu potreban im je veći prostor, terarijum, visok dva metra i širok isto toliko, ali i terarijum koji se grije. Ovo su tropske životinje i da bi bile zdrave i uživale preko dana im je potrebna temeratura od 27 do 30 stepeni Celzijusa. Noću je dovoljna temperatura od oko 15 stepeni.

U terarijum je potrebno staviti lampu s full spektrom UV zračenja, odnosno i sa spektrom UVA i UVB zračenja. Da bi iguana mogla da vari hranu potrebna joj je toplota i ukoliko ne pripremite sve uslove za dolazak novog prijatelja možete da joj naštetite.

Svjetlo bi trebalo da bude uključeno 12 sati dnevno i pravilan ciklus osvjetljenja je bitan jer su iguane podložne stresu i mogu da postanu agresivne.

Ishrana

Mrkva
FOTO congerdesign Pixabay

Iguana jede povrće – tikvicu, krastavac, šargarepu, blitvu, maslačak, banane, jabuke, lubenicu, mango, piše Akva svet navodeći da je malim životinjama potrebno hranu isjeckati kako bi lakše jele.

U hranu je potrebno staviti kalcijum i vitamine kako bi iguana bila zdrava.

Vaspitanje

Iguane se mogu naučiti da vrše nuždu na jednom mjestu. Možete da je naučite da izlazi van kada ima potrebu (kada je toplije vrijeme) ili da svoje potrebe obavi na određenom mjestu u kući ili stanu.

Karakter

Ukoliko ste dobri prema iguani i ukoliko ima adekvatne uslove za život i ona će biti dobra prema vama. Umije da bude svojeglava, ali kao što smo rekli dobro se dobrim vraća.

Prije nego što nabavite zelenog ljubimca, detaljno se kod uzgajivača raspitajte o njihovim potrebama.

Izvor glavne fotografije: Wikipedia.org