Tropske ribice je dovoljno hraniti jednom dnevno, a možete hranu podijeliti i u dva – tri obroka. Količina zavisi od broja i veličine ribica, ali postoje neka pravila koja treba ispoštovati.

U početku ćete možda imati dilemu da li ih dovoljno hranite, ali ne brinite, vremenom ćete odrediti pravu mjeru za vaše ljubimce. Bitno je da ribice ne budu gladne, a još bitnije je da im ne dajete previše hrane jer previše hrane može naštetiti njihovom zdravlju. Višak hrane prlja akvarijum, a zbog raspada organske tvari (hrana, izmet…) dolazi do nakupljanja toksičnih spojeva amonijaka i njihovih proizvoda što je štetno za vaše male ukućane.

Ono što je bitno jeste da tropske ribice u roku od jednog do dva minuta pojedu svu hranu koju ste im dali. Vidjećete da će ribice čim krenete rukom prema poklopcu akvarijuma u namjeri da im date hranu krenuti prema tom mjestu i čekati obrok.

Ako nisu zaniteresovane za hranu ili su site, a to znači da ste im previše dali u prethodnom obroku, ili su bolesne, ali to ne može biti slučaj sa svim ribicama. Uostalom, ako ribica nije dobro, ako se neuobičajeno ponaša, to ćete primijetiti bilo kada u toku dana a ne samo u vrijeme hranjenja.

Nije lako prepozanti da li je ribica bolesna, ali ipak postoje neki simptomi koje možemo da uočimo.

Postoje mnoge bolesti od kojih ribice mogu da boluju. Svaki pad imuniteta ili uticaj stresa može da dovede do oboljenja. Prepoznavanje bolesti kod ribica može biti teško za neiskusne vlasnike. Neki od simptoma, kao što su promene na koži, u vidu otoka, čvorića, ulceracija, oštećenja krljušti ili peraja su promene koje se mogu najlakše uočiti. Međutim, te promene mogu biti i dosta suptilnije kao sto su letargija, smanjen apetit ili povećan napor prilikom disanja i zahtevaju određen stepen iskustva da bi se mogle prepoznati”, rekla je Katarina Vujičić, veterinar iz banjalučkog VET medika za portal Mojljubimac.net u razgovoru o značaju kvaliteta vode za zdravlje ribica.

Izvor fotografije: HeungSoon/Pixabay

Pratite nas: Facebook Instagram

Možda vas zanima: Skalar – sa istim partnerom ostaje do kraja života