Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

O kvalitetu akvarijumske vode često ne vodimo dovoljno računa, a ona je veoma bitna kako bismo imali zdrave male stanovnike vodenog carstva. Veterinar Katarina Vujičić odgovara na pitanje zašto je važno da vodimo računa o preporučenoj temperaturi vode, pH vrijednosti…

tri crveno - bijele ribice plivaju u akvarijumu
FOTO: Hans Braxmeier/Pixabay

“Akvarijumska voda je najvažniji faktor za zdrav život ribica. Nažalost, kvalitet vode se često previdi i zapostavi. Ribice koje držimo u akvarijumima su došle iz sredina sa vrlo specifičnim uslovima i svaka promena može dosta da naškodi, pa čak i ubije ribice. One su hladnokrvne životinje i ne mogu da kontrolišu svoju telesnu temperaturu, već zavise od temperature sredine u kojoj se nalaze”, rekla je Katarina Vujičić, veterinar iz banjalučkog VET medika za portal Mojljubimac.net.

Ona ističe da kod variranja temperature vode može da dođe do poremećaja u regulaciji metabolizma i stepena aktivnosti ribica i dodaje:

“Kada im je hladno, aktivnost i apetit se smanjuju i njihov imuni sistem je ugrožen, a to ih odmah čini podložnijim bolestima. Sa druge strane, kod povišene temperature dolazi do povećane aktivnosti i povećava se potrošnja kiseonika što opet dovodi do povećane podložnosti ribica bolestima. Kao i temperatura, pH je veoma bitan faktor sredine u kojoj se ribice nalaze i on nam ukazuje na kiselost, odnosno bazičnost vode. Svako variranje pH nivoa vode je stres za ribice, što ih kao i kod variranja temperature čini podložnijim raznim bolestima.”

Nije lako prepozanti da li je ribica bolesna, ali ipak postoje neki simptomi koje možemo da uočimo.

Postoje mnoge bolesti od kojih ribice mogu da boluju. Svaki pad imuniteta ili uticaj stresa može da dovede do oboljenja. Prepoznavanje bolesti kod ribica može biti teško za neiskusne vlasnike. Neki od simptoma, kao što su promene na koži, u vidu otoka, čvorića, ulceracija, oštećenja krljušti ili peraja su promene koje se mogu najlakše uočiti. Međutim, te promene mogu biti i dosta suptilnije kao sto su letargija, smanjen apetit ili povećan napor prilikom disanja i zahtevaju određen stepen iskustva da bi se mogle prepoznati”, ističe Katarina Vujičić.

Ona kaže da vlasnici rijetko donose ribice kod veterinara, a da oni koji se ozbiljno bave akvaristikom, najčešće potraže savjet iskusnih akvarista ili veterinara specijalizovanih za bolesti riba.

Možda vas zanima: Barbus tetrazona prilagodljiva ribica koja voli da gricka druge ribice