Skalar je jedna od ribica koju najčešće možemo vidjeti u akvarijumima na našim prostorima a karakteristična je po bočno spljoštenom tijelu.

Skalari (latinski Pterophyllum scalare) su slatkovodne ribe iz porodice Cichilidae, a porijeklom su iz rijeke Amazon i njenih pritoka u Južnoj Americi. U Evropu su stigli početkom 20. vijeka.

Izgled

Kao što smo rekli skalari imaju bočno spljošteno tijelo, a tu su i tamne vertikalne pruge i duge leđne i analne peraje u obliku trougla. Skalari su prepoznatljivi i po dugim trbušnim perajama koje se nalaze ispred analne peraje, a koja im, između ostalog, služi za poticanje cirkulacije i areacije vode oko položene ikre.

Prirodna boja skalara je srebrno – bijela sa crnim vertikalnim prugama, ali uzgojem ovih ribica nastali su i primjerci drugih boja tako da imamo bijele skalare, crne, zlatne sa crnim prugama, ribice sa kombinacijama bijele, crne i crvene boje…

Skalar naraste do 20 – 25 centimetara, živi nekoliko godina, ali koliko će vaša ribica narasti i koliki će joj biti životni vijek zavisi od više faktora – od uslova života, ishrane, genetike…

Uslovi u akvarijumu

Zbog veličine, skalarima su potrebni dublji akvarijumi (minimum 50 centimetara duboki) i sa većom zapreminom vode. Koliko će im vode biti potrebno zavisi od broja ribica u akvarijumu, tako da je najbolje da se prilikom kupovine ribica raspitate o uslovima i kažete koje ribice već imate u akvarijumu. Ne odgovaraju isti uslovi svim ribicama, a i neke vrste ne mogu da žive zajedno. Nemojte ih držati u akvarijumu sa ribicama koje vole drugim ribicama da grickaju peraja, sa agresivnim ili brzim ribicama.

Idealna temeratura za skalare je 27 stepeni Celzijusovih, ali mogu da opstanu i na nekoliko stepeni nižim i višim temperaturama. Voda bi trebalo da ima pH vrijednost 6 do 8 (idealno 7,5).

Ishrana

Akvarijumske ribice, pa tako i skalare, uglavnom hranimo sušenom i smrznutom hranom, ali skalari vole i žive ličinke komarca, crviće…

Sa istim partnerom ostaju do kraja života

Zanimljivo za ove ribe jeste da kao mlade stvaraju monogamne parove i da sa istim partnerom ostaju do kraja života. Istraživanja pokazuju da su veoma dobri roditelji, ali i da se kod nekih varijeteta vremenom ta osobina izgubila.

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook Instagram

Možda vas zanima: Vujičić: Kvalitet vode se često previdi a najvažniji je za zdravlje ribica