Norveška je zabranila uzgoj engleskog buldoga i kavalijer španijela kralja Čarlsa zbog zdravstvenih razloga o kojima se u mnogim zemljama godinama vode diskusije. Brahiocefalni psi imaju brojne zdravstvene probleme zbog skraćene njuškice.

Sud u Oslu je ove sedmice donio odluku da zabrani uzgoj ovih pasmina jer krši Zakon o dobrobiti životinja, prenosi “Daily Mail” navodeći da je uzgoj doprinio nizu zdravstvenih problema.

Organizacija Norveška zaštita životinja je 2018. godine tužila Norveški kinološki klub, Norveški kavalijerski klub, Norveški klub buldoga i šest odgajivača engleskih buldoga i kavalijer španijela kralja Čarlsa. Advokati su tokom suđenja istakli da se zbog selektivnog uzgoja nijedna životinja u zemlji ne može smatrati “zdravom”.

“Zabrana uzgoja pobjeda za pse”

“Ovo je prije svega pobjeda za naše pse. Ovo je istorijska presuda koja privlači međunarodnu pažnju. Zdravstveni problemi buldoga koje je stvorio čovjek poznati su od ranog 20. vijeka. Psi imaju pravo da se uzgajaju zdravi”, rekla je Osild Roaldset, iz jedne dobrotvorne organizacije, navodi “The Telegraph”.

Portparol Norveškog kinološkog kluba Kjetil Johansen je rekao za “MailOnline” da su u Klubu razočarani i iznenađeni presudom i dodao:

“Svjesni smo zadravstvenih izazova i zato smo vrijedno radili na poboljšanju zdravstvene situacije. Imamo stroge zdravstvene zahtjeve za različite rase i sarađujemo sa specijalistima i istraživačkim institucijama kako bismo osigurali da uzgoj ide u pravom smjeru.”

Uzgoj je zabranjen, ali onaj ko ima psa jedne od ove dvije rase i dalje će moći da uživa sa svojim ljubimcem, a ne postoji zabrana da se pas kupi u inostranstvu.

“Vjerujemo da će ljudi i dalje kupovati ove pse, ali od neodgovornih uzgajivača i odgajivača iz zemalja koje imaju niži zdravstveni standard od Norveške.

Zdravstveni problemi engleskog buldoga i kavalijer španijela kralja Čarlsa

Psi koji pripadaju grupi brahiocefalnih pasa mogu da imaju probleme sa disanjem, skloni su srčanim problemima i toplotnom udaru. Engleski buldozi često pate i zbog organičene izdržljivosti. Od 2014. godine u Nizozemskoj postoji zakon koji zabranjuje uzgoj životinja sa fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo potomstvo, prenio je HRT.

Selektivno uzgajanje kavalijer španijel kralja Čarlsa dovelo je do srčanih mana, problema sa očima i zglobovima, te glavoboljama, ističe “Daily Mail”.

Nizozemska zabranila rodovnike za pse sa spljoštenim njuškicama

Podsjetimo da je u maju 2020. godine Nizizemska prestala za izdaje rodovnike za pse koji ne podliježu zahtjevima nizozemskog zakona. To će se drastično odraziti na uzgoj čistokrvnih brahicefalnih pasa poput mopsa, engleskih i francuskih buldoga.

Brahicefalični sindrom kod pasa

Tekst o brahicefaličnom sindromu kod pasa možete da pročitate na portalu Mojljubimac.net. O ovoj temi smo razgovarali sa Radomirom Petrovićem, doktorom veterinarske medicine koji je rekao da sve brahicefalične rase pate od niza simptoma vezanih prvenstveno za respiratorni sistem. Koji su simptomi alarm za posjetu veterinaru i koja je najbolja terapija saznajte u tekstu “Dr Radomir Petrović: Brahicefalični sindrom, simptomi i liječenje”.

Izvor fotografija: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Vrapcoliki papagaj, najmanji i prgavi papagaj