Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Vrapcoliki ili vrapčasti papagaj je najmanji papagaj kućni ljubimac na svijetu.

Obično je dug od 10 do 13 centimetara, teži oko 30 grama i zbog veličine ima nadimak “džepni papagaj”. Porijeklom je iz Južne Amerike, pripada rodu forpus, koji ima sedam vrsta i 14 podvrsta.

“Najmanji papagaj je vrapčasti papagaj. Iako ima prelijepih mutacija boja perja ne spada u čestog kućnog ljubimca zbog naravi. Iako je najmanji nije bojažljiv i dosta je prgave naravi”, kaže Boris Krečar, uzgajivač papagaja iz Banjaluke.

Oglašava se slično kao vrabac i zbog toga nosi ime vrapcoliki ili vrapčasti papagaj. Iako im je osnovna boja zelena, mutacije su brojne tako da postoje šarene ptice, plave, svijetlo plave – skoro sive, sa žutim perjem, tirkizne, …

Mužjake i ženke možemo da razlikujemo po tome što mužjaci imaju plave nijanse na rubovima krila ili repu, a ženke su svjetlije i sa manje plave boje ili je nemaju.

zeleni vrapcoliki papagaj
Vrapcoliki papagaji su često usamljeni zbog naravi Wikipedia.org

Ponašanje vrapcolikog papagaja

Vrapcoliki papagaji su mali, ali neustrašivi i ne baš prijatni prema drugim pticama. Često su usamljeni baš zbog naravi i agresivnosti koju ispoljavaju posebno prema pripadnicima drugih vrsta ptica. Zbog toga stručnjaci preporučuju držanje u paru vrapcolikih papagaja i u dovoljno velikom prostoru.

Vrapcoliki papagaj – život u prirodi

Vrapcoliki papagaji u prirodi žive u jatima od 40 – 50 jedinki. Obično su nastanjeni na granicama nizina i gorja, šuma, parkova… Ne migriraju i tokom cijele godine su na istom području.

Životni vijek vrapcolikog papagaja

Životni vijek vrapcolikog papagaja u zatočeništvu je oko 20 godina, a u prirodi oko 10. Na dužinu života utiču genetika i uslovi života, kao i ishrana koja direktno ima uticaj i na zdravlje papagaja.

Ishrana

Vrapcoliki papagaji se hrane mješavinom zrnevlja za srednje papagaje koja se može kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce, a jedu i voće i povrće.

Prilikom nabavke ljubimca, vrapcolikog papagaja ili bilo kojeg drugog, kod odgajivača se raspitajte koji su mu uslovi potrebni i koja je najbolja ishrana za njega.

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Moj papagaj ne priča! Krečar otkriva zašto je tako i koji su papagaji pričalice