Banjaluka je dobila prvi reciklažni automat koji isporučuje hranu namijenjenu za napuštene pse.

Riječ je o automatu koji u zamjenu za recikliranje plastičnih flaša i limenki isporučuje hranu za pse, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka uz podsjećanje da je Banjaluka prvi grad u Republici Srpskoj koji ima ovakav automat. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu su smještene pri dnu automata.

Reciklažni automat donacija Humanitarne organizacije “28. jun”

Automat je donacija Humanitarne organizacije „28. jun“ čija je predstavnica, Tamara Stojković, danas uređaj predstavila zajedno sa gradonačelnikom, Draškom Stanivukovićem.

Zahvalan na donaciji i dobroj saradnji, gradonačelnik je poručio da je riječ o donaciji koja je izuzetno značajna za grad, te da mu je čast sarađivati sa organizacijom kao što je „28 jun“.

“Ekologija i briga o životinjama su teme kojima se Banjaluka sve više bavi. Bacanjem flaše u ovaj aparat činite dobro djelo i životinjama i našem gradu i čitavoj planeti. Grad se sistemski bavi rješenjem problema pasa lutalica, ali dok sve pse ne zbrinemo i ne nađemo im dom, važno je što im možemo pomoći i na ovaj način”, rekao je Stanivuković i podsjetio da je nedavno azil izmješten na Manjaču, gdje svi psi sklonjeni sa ulice konačno imaju pristoje uslove.

Gradonačelnik je iskoristio priliku i pozvao sve građana da posjete azil na Manjači i udome nekog od pasa koji čekaju svoj dom.

Zadovoljna saradnjom je i Tamara Stojković iz Humanitarne organizacije „28. jun“ koja se zahvalila Gradu na efikasnoj saradnji. Kaže da su Banjaluku prepoznali kao grad koji vodi računa o ovakvim stvarima, te da su se zato odlučili da donacija ide baš u grad na Vrbasu.

“Aparat funkcioniše tako što ubacite plastičnu flašu ili limenku, a dole izađe hrana za pse. Pored je i posuda u koju možete sipati vodu. Aparat razvija zdrave navike recikliranja kod ljudi, ali pomaže lutalicama u ovim hladnim danima”, istakla je Stojkovićeva, a prenosi sajt grada.

Predsjednica Udruženja građana „WagWag“ Anđela Španović zahvalila se Gradu Banja Luka, kao i organizaciji „28. jun“ na ovom humanom gestu i istakla da je posljednjih mjesec dana Grad Banjaluka pokazao mnogo sluha za napuštene životinje.

Reciklažni aparat je smješten u Ulici Bulevar srpske vojske u blizini parka za pse, strujom se napaja pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, pa se energija potrebna za rad obezbjeđuje iz obnovljivih izvora.

Izvor fotografije: Grad Banjaluka

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse