Postoji nekoliko kriterijuma za udomljavanje psa, a jedan od njih je starosna granica

Autor: Maja Predragović

Udomiti psa je jedna od najljepših stvari koje možete uraditi! To znaju svi koji imaju ili su imali jednu njuškicu koja možda ne bi bila tako srećna da nije baš dio njihove porodice.

Za one koji razmišljaju da udome kucu možemo da kažemo da će dobiti mnogo ljubavi, radosti i malo biće koje će vas pratiti, dočekivati, ispraćati, igrati se sa vama… Dobro, napraviće ponekad i nered, ali čak vas ni to neće naljutiti.

Pas, kao ni bilo koja druga životinja, nije igračka i potreba mu je briga, njega, igra, aktivnosti… zbog svega ovoga, ali i dobrobiti ljudi i životinja za udomljavanje pasa u uređenim azilima postoje pravila po kojima možemo da dobijemo psa.

Raspitali smo se u Gradskoj upravi Banjaluka, koji su kriterijumi za udomljavanje psa.

Pas mora ispunjavati slijedeće uslove:

  • da je starosti 3 mjeseca do 5 godina
  • da nije agresivan prema ljudima i životinjama
  • da nije ugrizao ili povrijedio čovjeka i/ili drugu životinju
  • da je vakcinisan i zdrav

U proces udomljavanja ulaze životinje koje su:

  • vakcinisane protiv bjesnila i koje su prošle period stvaranja imuniteta (7 do 15 dana)
  • vakcinisane protiv zaraznih bolesti i da je od momenta vakcinacije prošao period stvaranja imuniteta
  • tretirane protiv unutrašnjih parazita
  • tretirane protiv spoljašnih parazita
  • klinički zdrave životinje bez promjena na koži i dlaci
  • nisu agresivne, niti su promijenile ponašanje tokom boravka u azilu
  • sterilisane (ako nisu sterilisane vlasnik se obavezuje da će u roku od četiri mjeseca dovesti psa na sterilizaciju u veterinarsku ambulantu “Vet Centar“ a razlog zašto nije sterilisan bude istaknut u zdravstvenom kartonu)
  • -mikročipovane

Uslovi koje mora da ispuni udomitelj

Budući vlasnik – udomitelj mora biti punoljetno lice i kao dokaz mora priložiti ličnu kartu. Jedno lice može udomiti maksimalno dva psa iz Azila. Podaci o vlasniku se unose u obrazac za udomljavanje i vlasnik potpisuje izjavu i preuzima obaveze prema potpisanoj izjavi. Vlasnik dobija zdravstvenu knjižicu sa upisanim vakcinama, tretmanima i slično. Vlasnik je dužan da iz bilo kog razloga nemogućnosti držanja psa, istog vrati u Azil. U slučaju povratka psa u azil u njegov karton se upisuje razlog povratka, te ukoliko veterinar procijeni da se i dalje može udomiti, ponovo ulazi u proces udomljavanja.

Gdje se javiti za udomljenje psa?

Osoba koja želi udomiti psa može da se javi higijeničarskoj službi Grada Banjaluka na broj telefona: 065/481-366. Udomljavanje psa je besplatno.

Azil na Manjači

Psi koji čekaju udomljenje nalaze se u Azilu na Manjači, gdje odnedavno imaju bolje uslove nego što su imali na prethodnoj lokaciji u Ramićima. Trenutno više od 120 njuškica čeka zauvijek dom.

“Sve jedinke su obrađene i spremne za nove vlasnike.  Jedinke su kastrirane, sterilisane, sve su obrađene protiv vanjskih i unitrašnjih parazita. Prošli su pregled veterinara. Dakle, svi su zdravstveno obrađeni, a prošli su i test karaktera”, istakla je nedavno Ljubinka Antić-Moravac, šef Odsjeka za zajedničku komunalnu potrošnju i zaštitu životne sredine.

Izvor fotografije: Grad Banjaluka

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Hulk, Hera, Greta i mnogi drugi psi čekaju dom