Mačke su privržene životinje ali i nezavisne pa često možemo da pomislimo da im uopšte nismo potrebni. Samostalne su i to je jedan od razloga zašto je mačke teško dresirati, tačnije teže nego na primjer pse.

Teško, ali ne i nemoguće i obično je potrebno mnogo više vremena nego kada su u pitanju psi, a zenskimagazin.rs piše da se željeni rezultati mogu postići usklađivanjem treninga sa ličnošću mačke i primjenom odgovarajućih metoda dresure.

Zašto je mačke teško dresirati?

MAČKE NE PRIZNAJU HIJERARHIJU – U mačijem svijetu stvari nisu postavljenje na isti način kao u psećem. One vas ne vide kao gospodara, i zbog toga imaju običaj da ne reaguju na vaše instrukcije. Mačke ljude posmatraju kao velike nespretne „mačke“, koje vremenom mogu da zavole ako sa njima razviju duboku vezu, navodi ovaj portal.

MAČKE SU POVUČENE ŽIVOTINJE – Iako su legla mačaka obično velika, mačke su u principu usamljene životinje. One vole vašu naklonost, ali im za opstanak zapravo niste potrebni. Vole vaše društvo, ali ako od njih tražite da urade nešto što ne žele, uzalud se nadate da će se to dogoditi. Biće dana kada će vaša mačka željeti da vam sjedi u krilu, ali i kada neće dolaziti kada je pozovete.

MAČKE IMAJU KRAĆI RASPON PAŽNJE – Čak i ako u toku obuke, mačku nagrađujete poslasticama ona će vas kraće slušati nego pas. Za razliku od pasa, mačke imaju znatno kraći raspon pažnje i lako se zasite treninga.

MAČKE NE REAGUJU DOBRO NA KAZNE – Mačke su vrlo nezavisne životinje, što znači da ne traže vaše odobrenje kao psi. One takođe ne reaguju dobro na kazne, koja za njih više predstavlja prijetnju nego posljedicu lošeg ponašanja. To svakako otežava njihovu dresuru, jer vrlo teško povezuju kaznu sa nepoželjnim radnjama.

Mogu se naučiti svemu, ali je potrebno vrijeme

“Nisam pokušavala dresirati mace u smislu da naprave neke trikove, ali moje mace slušaju iako su veoma samostalne. Na primjer, ako im kažem da ne idu na balkom, dođu do vrata i sjede. Mjauču, traže da im otvorim vrata ali ne skaču na vrata i ne pokušavaju same da izađu. Mogu se naučiti svemu, ali kao i kod drugih životinja, potrebno je vrijeme”, rekla je za portal Mojljubimac.net Goga, vlasnica dvije mačke.

5 trikova za trening mačaka

Izvor fotografije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Maine coon mačka – nježni džin divljeg izgleda