Ako ne postoji filter u akvarijumu voda se brže prlja i muti i samim tim nisu dobri uslovi za ribice i često dolazi do uginuća ribica.

Autor: Maja Predragović

Zašto je bitan filter u akvarijumu, jedno je od najčešćih pitanja koje postavljaju oni koji nabavljaju prvi akvarijum. Zašto je važan i koji sve filteri postoje donosimo u nastavku teksta.

“Filter je što bismo mi, akvaristi, rekli broj jedan kada se kupuje akvarijum. Bitno je uzeti odgovarajući filter i on je ustvari najvažnija komponenta u akvarijumu pošto vrši filtraciju vode u akvarijumu”, rekao je za portal Mojljubimac.net Nikola Draganić iz Banjaluke, koji se godinama bavi akvaristikom.

Šta se dešava sa ribicama ukoliko nemamo filter?

DRAGANIĆ: Kada se radi o akvarijumu bez filtera, voda se brže prlja i muti i samim tim nisu dobri uslovi za ribice i često dolazi do uginuća ribica.

Koji sve filteri postoje?

DRAGANIĆ: Postoje različiti filteri. Imamo unutrašnje i vanjske kao što su motorni filteri hang-out filteri prelivni filteri, kanister filteri, spuzva filteri…

Da li je bitno koji ćemo izabrati ili je važno da ga imamo?

DRAGANIĆ: Važno je da imamo filter u akvarijumu ali isto tako je bitno da se izabere pravi jer ako je prejak ili preslab neće valjati za akvarijum pa je uvijek prije kupovine filtera bitno da se dobro raspitamo o jačini, vrsti filtera, njegovom protoku i kvalitetu.

Pitanje koje često možemo čuti jeste: Kako filter može da bude u vodi dok je uključen u struju?

DRAGANIĆ: To su unutrašnji filteri koji komplet idu u vodu sa kablovima, naravno to je sve osigurano i zaliveno da voda ne može ući unutra i napraviti kratki spoj, jer svaki filter u sebi ima osigurač u slučaju ulaska vode da se prekine strujni krug i tako izbjegne nesreća po ribice i ostalo.

Kako se filteri održavaju?

DRAGANIĆ: Zavisno od vrste filtera, i ako su najčešće unutrašnji filteri u pitanju oni se održavaju jednom do dva sedmično tako što izvadimo njegovo punjenje i operemo/očistimo, njegova zaprljanost zavisi od više faktora kao što su količina hrane i broj ribica u akvarijumu. Za razliku od unutrašnjih filtera, vanjski kanister filteri se čiste na nekoliko mjeseci i tada se ujedno mijenja njihovo punjenje oni su predviđeni za veće akvarijume.

Šta je to punjenje filtera?

DRAGANIĆ: Svaki filter dolazi sa svojim punjenjem, često su to samo spužve koje nam služe za mehaničku filtraciju dok imamo punjenja i za hemijsku filtraciju kao što su aktivni ugalj, keramika, zeolit itd koja nam dosta znače u filteru jer daju bolji kvalitet vode.

Izvor fotografije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Vujičić: Kvalitet vode se često previdi a najvažniji je za zdravlje ribica