Zašto mačke ližu ljude? Ako ste se nekada pitali zašto vas mačke ližu stručnjaci koji su bliski ovim malim bićima otkrivaju nekoliko razloga.

“Ako vas vaša mačka počne lizati dok ste zagrljeni, moguće je da pokušava pokazati naklonost i sprijateljiti se s vama”, rekao je stručnjak za zaštitu mačaka Danijel Camings za “Newsweek” a prenosi Index.

“Mačke se obično rado čiste, koristeći svoj grubi jezik kako bi uklonile prljavštinu i višak krzna sa svog tijela. Međutim, ako su u istoj društvenoj grupi kao i neka druga mačka, mogu se poslužiti jezikom i njegovati jedno drugo. To im pomaže da ostvare blisku vezu, a to se ponekad može dogoditi i među vrstama”, pojasnio je Kamings.

Miris je jedan od razloga zašto mačke ližu ljude

Anita Kelsi, bihevioristkinja za mačke i autorka knjige “Let’s Talk About Cats” smatra da je miris jedan od razloga zašto mačke ližu ljude.

“Mačke ližu da bi se oprale, ali mogu i nas lizati kako bi pokupile naš miris, Naš tjelesni miris ili znoj takođe mogu uzbuditi mačke, zbog čega nas nekad njuškaju ispod pazuha”, rekla je Kelsijeva.

Mačke imaju jako dobar njuh, 14 puta jači od ljudi. To je primarni način na koji identifikuju ljude i predmete, te imaju više od 200 miliona senzora mirisa u nosu, u poređenju s pet miliona koliko ljudi imaju.

Kamings je dodao da je još jedan razlog za lizanje dijeljenje vlastitog mirisa.

“To im pomaže da pokažu da je druga mačka dio njihove društvene grupe i da joj se može vjerovati. Ako vas liže, vaša mačka bi vas jednostavno mogla označiti kao sigurnog i dati vam do znanja da ste dio porodice”, rekao je Kamings.

Osim što lizanjem prikupljaju mirise, njeguju i pokazuju naklonost, mačke takođe uživaju u njemu. Kamings je otkrio da to oslobađa endorfine u njihovim mozgovima, zbog čega se osjećaju dobro:

“To im daje prirodni ‘high’ pa je razumljivo da to mogu učiniti u svakoj prilici, čak i ako to znači da će vas lizati umjesto sebe.”

Iako je lizanje normalno i uglavnom pozitivna stvar, kada vaša mačka počne previše lizati, to može biti i loš znak. Zbog oslobađanja endorfina kada je mačka pod stresom, može biti da se služi lizanjem kako bi se oslobodila anksioznosti.

To bi se moglo manifestovati kao kompulzivno dotjerivanje, poznato kao psihogena alopecija, koja bi mogla biti potaknuta promjenom rutine ili okoline.

“Ako vas ili sebe pretjerano ližu, moguće je da su pod stresom ili ansiozni, a u tom slučaju bi mačku trebalo odvesti veterinaru da vide da li mogu utvrditi uzrok”, istakao je Kamings.

Izvor fotografije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Maine coon mačka – nježni džin divljeg izgleda