Iako papagaje uglavnom hranimo hranom pripremljenom za njih, ponekad im dajemo i namirnice koje mi jedemo ali uvijek postavljamo pitanje: ‘Šta papagaj ne smije jesti? Jedna od namirnica koja nije dobra za ovu životinju jeste luk čiji čak i miris može biti štetan za papagaja.

Sve vrste luka, sirove ili kuhane, veoma su opasne za ptice, piše www.allaboutparrots.com i navodi da će i umjerena količina u najboljem slučaju učiniti da se ptica razboli dok konzumiranje luka može dovesti i do smrti. Takođe, može dovesti do čira u ustima i želucu.

Razlog zašto je luk štetan jeste sumpor. Naime, jedinjenja sumpora se pretvaraju u disulfin kada se gutaju ili žvaću iritirajući usta, jednjak i digestivni trakt. Luk izaziva hemolitičku anemiju, odnosno dovodi do povećane razgradnje eritrocita.

Čak je i miris luka štetan za papagaja

Nije samo štetno ako papagaj jede luk, i miris može da naškodi i zato stručnjaci upozoravaju da ljubimac bude dalje od kuhinje kada se prži luk. Allaboutparrots.com navodi da su isparavanja od kuhanja ili pečenja luka otrovna za ptice i da isparavanje veoma brzo ulazi u respiratorni sistem životinje.

Simptomi

Disulfidi, kao što smo rekli, mogu iritirati sluzokožu usta, jednjaka… i mogu da izazovu povraćanje, dijareju i gubitak apetita.

Izvor fotografije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Rozenkolis – društvena ptica divnih boja