Mladen Miljuš je protiv davanja lijekova za smirenje psima jer smatra da se lijekovima za smirenje amplificira osjećaj životne ugroženosti koju životinja osjeća

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

O uticaju zvukova pirotehničkih sredstava na pse razgovarali smo sa Mladenom Miljušem, koji nam je otkrio da je rehabilitacija psa koji je preživio traume ponekad nemoguća, ali i zašto ne preporučuje davanje lijekova psima kako bi se smirili.

“Nakon proživljene traume, poput traume od eksplozije (petarde, vatromet…), rehabilitacija je jako teška, nekad i nemoguća, dugo traje i izuzetno je stresno to stanje za vlasnike, koji, naravno, svoje ljubimce smatraju ne samo za ljubimce, već i za legitimne članove porodice. Posmatrati nekoga koga volite, kako se trese od straha, sakriva se, bježi i potpuno je van sebe…zaista nije lijep osjećaj. Posebno uzimajući u obzir da u tim situacijama, skoro ništa ne pomaže”, rekao je za portal Mojljubimac.net Mladen Miljuš, koji godinama radi na socijalizaciji pasa.

Ponekad se pribjegava korištenju medikamenata za smirenje, kako bi se životinji olakšao taj period pojačanih proslava oko Nove godine, odnosno pojačane upotrebe pirotehničkih sredstava, ali naš sagovornik nije za tu opciju.

“Stvarnost je potpuno drugačija. Psi ne racionalizuju situacije poput nas ljudi. To znači, da će upotrebom sredstava za smirenje, dovesti do još gorih rezultata. Pored toga što životinja osjeća strah od eksplozija, sada osjeća i dodatnu uznemirenost, jer joj se manta, ne može se brzo kretati (omamljena je), a ne može razumjeti da je to zbog uticaja lijekova, pa na svu već anksioznost, često i same napade panike, lijekovima za smirenje se amplificira osjećaj životne ugroženosti koju životinja osjeća”, ističe Miljuš.

Što manje obraćamo pažnju na psa koji je u stanju panike, tim bolje za psa, ističe Mladen Miljuš

Naravno, uvijek se može nešto uraditi kako bismo pomogli ljubimcima, a Mladen Miljuš otkriva kako da našim psima pomognemo da prebrode period kada je povećana upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

“Ako imamo štene koje još nije doživjelo sve te negativne senzacije kada se dese, veoma je važno kako ćemo se mi kao njihovi zaštitnici postaviti. I zaista, jako je jednostavno. Kada počne vatromet i ostalo, da, životinja će se uznemiriti. Tada je veoma važno da budemo svjesni toga da će od tog trenutka na dalje, ta životinja gledati u nas i posmatrati naše reakcije. Ako se nastavimo ponašati kao da se ništa specijalno ne događa (nema gledanja u psa, priče sa psom, igre, animiranja u bilo kom pogledu u tim trenucima), pas će zaključiti da nema razloga da se u vezi toga uzbuđuje, jer ipak, njegovi zaštitnici, ne reaguju na te nove senzacije”, kaže Miljuš i dodaje:

“Ako već imamo psa koji se boji tih senzacija, najbolje bi bilo da ga potpuno ignorišemo. Zvuči grubo, ali moramo uzeti u obzir da pas, opet napominjem, ne racionalizuje ni svoje ni tuđe postupke, situacije i kontekste istih. Iz tog razloga, ako počnemo obraćati pažnju na psa koji je u dubokom stepenu anskioznosti, a ipak ne može da nas razumije, svaka povratna informacija dok je pas u tom stanju s naše strane, pas će interpretirati na svoj način. U prevodu:

“Aha…i oni obraćaju pažnju na ovo ..znači, ipak je opasno!”

I onda slijedi još veća panika.

Što manje obraćamo pažnju na psa koji je u stanju panike, tim bolje za psa. On će s povući, sakriti i moj savjet je da ga ne diramo, dok god sam ne odluči izaći iz skrovišta i dok god nam sam ne pristupi.

Hoću da kažem, ohrabrujmo našom pažnjom ona stanja koja su dobra. Ona koja nisu, u slučaju pasa, najbolje je ignorisati. Naravno, postoje i druge metode rada sa psom, kako bismo izliječili tu vrstu traume, ali za početak, ovo je mali savjet koji će bar malo popraviti situaciju kod onih pasa koji imaju već razvijen strah od eksplozija.”

Mladen Miljuš savjetuje: Kako da se ponašamo prema štenetu koje prvi put čuje petarde

  • Nema gledanja u psa
  • Nema priče sa psom
  • Nema igre i animiranja u bilo kom pogledu u tim trenucima

Bonus tekst:

UTICAJ PIROTEHNIKE NA LJUBIMCE – Dr Ćelić: Posljedice različite, nerijetka i smrt

Izvor glavne fotografije: Pixabay.com

Izvor fotografije u tekstu: Socijalizacija pasa/Mladen Miljuš

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse