Uticaj pirotehnike na ljubimce je različit, a često izaziva intenzivnu emocionalnu i(li) fiziološku reakciju

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Vrijeme praznika za većinu ljubimaca je vrijeme stresa, straha a za neke znači i smrt. O uticaju zvukova pirotehničkih sredstava na životinje razgovarali smo sa Mirkom Ćelićem, doktorom veterinarske medicine, koji je dao i savjete kako da pomognemo kucama i macama da na što lakši način prebrode ove dane.

Posljednjih dana smo svjedoci pojačane upotrebe pirotehnike i životinje, posebno psi i mačke su pod stresom. A samo jedna petarda može da izazove brojne posljedice po životinju.

“Zvukovi koje proizvode pirotehnička sredstva kod životinja izazivaju zvučne fobije. Ovo za posljedicu ima intezivnu emocionalnu odnosno fiziološku reakciju. Kod nekih životinja su ove reakcije umjerene dok će kod drugih rezultirati ekstremnim pojavama u smislu nekontrolisanog trešenja, glasne vokalizacije, nekontrolisanim obavaljanjem nužde, paničnog skrivanja, neuroloških ispada te nerijetko do smrtnog ishoda (na primjer zatajenje rada srca)”, rekao je za portal Mojljubimac.net dr Ćelić iz Veterinarske ambulante Vet medik iz Banjaluke i dodao:

“Sa druge strane ništa manje nisu opasna fizička oštećenja u smislu privremenog ili trajnog gubitka sluha, vida ili opekotina. Veliki broj životinja pobjegne zbog straha i vlasnici ih nažalost nikada više ne pronađu. Ukratko možemo reći da upotreba pirotehničkih sredstava u velikoj mjeri predstavlja opasnost za život životinja.”

Više od 5.000 pasa ugine od srčanog udara izazvanog strahom od petardi

Iako petarde i druga pirotehnička sredstva smetaju i mnogim ljudima, posebno starijima i onima sa zdravstvenim problemima, bebama… ne smijemo zaboraviti da psi i mačke imaju mnogo osjetljivije čulo sluha od nas. I ono što nama možda i ne smeta njima djeluje kao da se puca oko njih.

Uticaj pirotehnike na ljubimce ne smijemo zanemariti. Prema zvaničnim podacima u svijetu svake godine više od 5.000 pasa ugine od srčanog udara izazvanog strahom od petardi.

Nisu samo psi ugroženi. Mnoge životinje su ugrožene neprijatnim i jakim zvukovima, a zanimalo nas je koje su najugroženije tokom perioda  kada je povećano korištenje pirotehnike. 

“Najugroženiji su psi i mačke koje borave u našim domovima odnosno u dvorištu. Ove životinje imaju ograničeno kretanje i nisu u stanju da se udalje sa mjesta buke. Time su njihove reakcije još intezivnije. Kod pasa su naročito jake reakcije uzrokovane zvučnim fobijama. Njih najčešće viđamo u ordinacijama zbog zdravstvenih komplikacija uzrokovanih upotrebom pirotehnike”, kaže dr Ćelić.

Ipak, postoji nešto što možemo da uradimo da ove posljedice minimalizujemo.

“Savjetuje se sklanjanje životinja u prostrorije koje imaju dobru zvučnu izolaciju. Bilo bi dobro prekriti prozorska stakla za vrijeme ispaljivanja petardi i vatrometa. U vrijeme novogodišnjih praznika u kući zvukove iz spoljašnje sredine treba maskirati pojačavanjem tona na televizoru ili puštanjem ugodne muzike koja neće uznemiravati životinje. Ukoliko su reakcije ekstremne savjetuje se davanje lijekova za umirenje. Ovo se isključivo radi u dogovoru sa veterinarom. Upotreba neadekvatnih lijekova ili neadekvatno doziranih lijekova može samo pogoršati stanje životinje”, ističe dr Mirko Ćelić i savjetuje šta možemo da radimo kako bi životinje lakše podnijele buku.

Istina, trening sa zvukovima se ne primjenjuje sada, ali svakako ovaj savjet treba da zapamtimo i da ga primijenimo za nekoliko mjeseci.

“Dobre rezultate daje takozvana desenzitacija odnosno navikavanje na zvukove.Vlasnik može pokušati sam ili uz pomoć trenera. Na platformi Youtube postoji veliki broj audiosnimaka pirotehničkih sredstava koji se životinjama puštaju svaki dan. Intezitet zvuka se kroz vrijeme pojačava. Većina životinja se na njih navikne i kasnije znatno bolje podnose buku u vrijeme novogodišnjih praznika. Treba napomenuti da se desenzitacija obavlja u vrijeme godine kada nema upotrebe pirotehnike. Tokom slušanja životinje se pozitivno stimulišu davanjem hrane koju vole, milovanjem itd”, rekao je Mirko Ćelić, doktor veterinarske medicine.

Uticaj pirotehnike na ljubimce i moguće posljedice

  • nekontrolisano drhtanje
  • ispuštanje glasnih zvukova
  • nekontrolisano obavljanje nužde
  • skrivanje
  • neurološki ispadi
  • smrt

Izvor glavne fotografije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom