Postavljanje kućica za pse i mačke planirano je za januar na području grada Banjaluka

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Udruženje građana Kerber koje godinama pomaže životinjama, prvenstveno bolesnim i povrijeđenim, priprema još jednu akciju za januar mjesec a to je postavljanje 50 kućica za pse i mace koji su na ulicama Banjaluke.

Prve reakcije ljubitelja životinja su veoma pozitivne, a svima je želja da što manje kuca i maca bude na ulicama i da budu u toplim i sigurnim domovima. Ipak, činjenica je da mnogi od njih nemaju dom i kućice će im pomoći da prežive hladne dane. UG Kerber će postaviti 50 kućica za pse i mačke.

“Kućice ćemo postaviti na lokacije gdje se cuke najčešće izbaciju, na lokacijama gdje znamo da ima pasa i mačaka”, rekao je za portal Mojljubimac.net Goran Milojević, predsjednik UG Kerber i dodao:

“Kućice su od striropora, euro troslojnog kartona i nepromočive streč folije (iz razloga ako neko ukrade i uništi kućicu da nije velika šteta i da možemo samo da postavimo novu) i nešto će biti od drveta. Pravimo ih sami, godinama unazad postavljamo kućice gdje je potrebno i cilj je pošto idu hladni dani da makar jednu noć napušten pas ili mačka prespava.”

UG Kerber, koje je mnogo dobrog napravilo proteklih godina za životinje, možemo se svi pridužiti.

“Svako može napraviti i postaviti kućicu u svoje naselje ili tamo gdje hrane cuke ili mace”, istakao je Milojević.

Ono što je bitno kada pravimo kućice za pse i mace jeste otvor za ulaz u kućicu. Otvor treba da bude sa strane, a ne na sredini kućice kako bi životinja kada su loši vremenski uslovi mogla da se skloni i ne bude na udaru kiše, snijega ili vjetra.

Kucama i maca možemo pomoći na različite načine. Najbolji je svakako da ih udomimo, ali, kada to nije moguće, možemo pomoći da ih neko drugi udomi, donirati hranu, pomoći u liječenju…

Ideje za pravljenje kućica za pse

Izvor fotografije: Ilustracija/Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima:  Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse