Petarde su opasne i štetne za ljude i životinje. Vrijeme je da im kažemo “NE”

“Opasne, štetne i nimalo kul” glasi naziv kampanje protiv upotrebe petardi tokom praznika koju su osmislili i pokrenuli Play Team agencija  i Animatica studio.

“Ne želimo da vidimo nijednu preplašenu bebu, dijete, osobu sa invaliditetom, stariju osobu, životinju, koja će najljepši i najbezbrižniji dio godine provesti u strahu i panici zbog petardi. Pirotehnička sredstva ostavljaju trajne fizičke, mentalne i emocionalne posljedice, negativno utiču na psihičko stanje, uznemiravaju i izazivaju stanje strepnje, straha, panike, napetosti, stresa i anksioznosti, a nova kampanja „Opasne, štetne i nimalo kul“ ima za cilj svim ranjivim grupama stanovništva obezbijediti što mirnije, ugodnije, bezbrižnije i srećnije praznike”, ističu iz Play Team agencije i Animatica studija i dodaju:

Vrijeme je da zaboravimo prizore prestravljenih životinja, koje u stanju šoka dobijaju teške simptome opasne po život i bježe od svojih vlasnika, pasa lutalica koji podlijeću pod auta, beba koje neutješno plaču i plaše se, trudnica čija tijela doživljavalju šok zbog neprirodnih i preglasnih zvukova, te da napokon dočekamo praznike bez dima, eksplozije i neprirodne glasne buke.

Petarde su razlog zašto 5.000 pasa godišnje ugine

Zvanični podatak je da svake godine na svjetskom nivou ugine više od 5.000 pasa od srčanog udara, izazvanog strahom od petardi. Koliko miliona ljudi koji boluju od PTSP-a, epilepsije, anksioznosti, ponovo doživi traumu ili panični napad kada čuju zvuk petardi, ne možemo ni pretpostaviti.

Apel svim roditeljima je da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva, jer istraživanja pokazuju da petarde najviše koriste upravo maloljetne osobe, koje najviše i stradaju od njih. Opekotine, oštećenje sluha i vida, amputacije, oštećenje imovine – požari i eksplozije, samo su neke od posljedica rukovanja petardama. 

Nije dovoljno smanjiti upotrebu pirotehničkih sredstava tokom praznika, jedino trajno rješenje je njihova potpuna zabrana i prestanak upotrebe, a mnoge zemlje svijeta su već zabranile upotrebu pirotehničkih sredstava, a pogotovo petardi. Postoji zakon i nadležni organi su zaduženi za sprovođenje tog zakona i novčano kažnjavanje za upotrebu petardi i pirotehničkih sredstava, a na svim građanima je odgovornost da praznike slavimo bez petardi, koje su glasne, štetne, opasne i nimalo kul.

Nova društveno-odgovorna kampanja „Opasne, štetne i nimalo kul“, koju podržavaju brojna udruženja, organizacije i građani, ima jedan najvažniji cilj, slavlje bez petardi! Kako bi ovo bilo moguće, neophodna je podrška cijelog društva, pokažimo da su petarde ružna prošlost i da mislimo jedni na druge, slaveći u miru i veselju. „Srećni praznici uz slavlje bez petardi!“

Peticija za zabranu upotrebe petardi

U sklopu kampanje pokrenuta je peticija za zabranu upotrebe petardi, koju možete potpisati na sljedećem linku: www.onlinepeticija.com/peticija_za_zabranu_upotrebe_petardi_i

Petarde i njihov uticaj na ljubimce

Svi koji imaju ljubimce znaju koliko praznični dani mogu da njih biti stresni, posebno za kuce i mace. Koliko su petarde opasne i štetne za ljubimce razgovarali smo sa doktorom veterinarske medicine Mirkom Ćelićem. On je za portal Mojljubimac.net govorio o uticaju zvukova pirotehničkih sredstava na životinje, ali i kako da pomognemo kucama i macama da na što lakši način prebrode ove dane.

“Savjetuje se sklanjanje životinja u prostrorije koje imaju dobru zvučnu izolaciju. Bilo bi dobro prekriti prozorska stakla za vrijeme ispaljivanja petardi i vatrometa. U vrijeme novogodišnjih praznika u kući zvukove iz spoljašnje sredine treba maskirati pojačavanjem tona na televizoru ili puštanjem ugodne muzike koja neće uznemiravati životinje. Ukoliko su reakcije ekstremne savjetuje se davanje lijekova za umirenje. Ovo se isključivo radi u dogovoru sa veterinarom. Upotreba neadekvatnih lijekova ili neadekvatno doziranih lijekova može samo pogoršati stanje životinje”, istakao je dr Mirko Ćelić za naš portal, a kompletan razgovor možete pročitati u tekstu pod nazivom “UTICAJ PIROTEHNIKE NA LJUBIMCE – Dr Ćelić: Posljedice različite, nerijetka i smrt“.

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Hulk, Hera, Greta i mnogi drugi psi čekaju dom