Bernski planinski pas ili bernski pastirski pas potiče iz Švajcarske, iz kantona Bern. Ubraja se u srednje do velike pasmine, ali i pasmine dobrog srca i dobre naravi.

Porijeklo

Bernski pas je veoma stara pasmina, postoje navodi da je korišten i u rimskoj vojsci. 

Rasa je nastala u Švajcarskoj, gdje je ovaj pas prvobitno bio pastirski pas, radni pas na farmama, korišten i za vuču. Bio je cijenjen kao radni pas, a tek kasnije je postao kućni ljubimac i velika maza.

Kontrolisani uzgoj ove rase počeo je 1907. godine, a Međunarodni kinološki savez je ovu rasu priznao 1954. godine.

Izgled

Bernski paninski pas je snažan pas. Glava je velika sa srednje dugom njuškom, oči su braon boje, a uši trouglaste blago zaobljene i visoku usađene. 

Tijelo je snažno i kompaktno, a rep kitnjast i dopire najmanje do skočnog zgloba.

Dlaka je duga, ravna ili blago talasasta, a preovladava crna boja. Ima i braon – crvenkastu dlaku i to na obrazima, iznad očiju, na nogama, grudima, a tu je još jedna boja – bijela. Bijela boja je na prednjem dijelu glave, na grudima i šapama.

Bernski planinski pas

VisinaTežina
ženke: od 58 do 66 centimetara, idealna visina od 60 do 63 cm (prema FCI)ženke: do 45 kilograma
mužjaci: od 64 do 70 centimetara, idelna visina od 66 do 68 cm (prema FCI)mužjaci: do 55 kilograma

Bernski planinski pas – uslovi za život i karakter

Bernski planinski pas je velika pasmina, kojoj je potreban i adekvatan prostor, sloboda pri kretanju, ali i briga.

“Bernskog planinskog psa ne treba da nabavi vlasnik koji ne može da svom ljubimcu posveti četiri – pet sati dnevno. Njemu je najvažnije vrijeme provedeno s porodicom i veliki prostor da može da se kreće kako bi svoju anatomsku građu zadržao na zdravom nivou. Veliki sam protivnik vezivanja psa na lanac, tako da je ograđen prostor dvorišta savršen za pse”, rekla je Ljubica Ivetić, vlasnica bernskog psa Barnija o kojem ste imali priliku da čitate u tekstu “Ljubica Ivetić: Barni je veliki div, velikog srca“.

“Takođe, voli malu djecu, tako da za one koji imaju djecu nije prepreka da nabave tako veliku pasminu. Veliki broj ljudi misli da je potrebno mnogo hrane za tako veliku rasu, ali nije baš tako, bar kad je Barni u pitanju. Ja bi voljela da jede više”, rekla je Ivetićeva i dodala:

“Bernskog planinskog psa bih preporučila svakom čovjeku koji iskreno voli životinje i želi da ima jednog dobrog velikog medu punog ljubavi prema ljudima.”

Pas je s obzirom na veličinu veoma aktivan i pokretan posebno dok je mlađi. Voli šetnje, uživa u igri i voli društvo djece.

Njega

Zbog duge i guste dlake, bernskom planinskom psu je potrebna redovna njega. Tako ćete spriječiti da se dlaka upetlja, pas će biti čist i lijepe dlake.

Zdravlje

Bolest od kojih najčešće obolijeva bernski pastirski pas je karcinom. Često imaju i displaziju kukova, artritis…

Izvor glavne fotografije: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Mladen Miljuš: Nikada nije kasno za socijalizaciju, ali ona počinje u leglu