Škot Din Nikolson putuje svijetom biciklom, a društvo mu pravi maca Nala koja može da se pohvali avanturama u 24 države. Nala je iz Hercegovine gdje ju je sreo ovaj avanturista.

Jutarnji list” prenosi da je Nikolson početkom septembra 2018. na put oko svijeta krenuo sa prijateljm Rikijem koji je nakon tri mjeseca putovanja odustao. Pri tome je Din ostao duže u BiH jer je pokidao ligamente nakon skoka sa Starog mosta u Mostaru i bio je u dilemi da li se vratiti u Škotsku i nastaviti raditi kao zavarivač ili nastaviti putovanje i tako ispuniti jednu od najvećih želja.

“Početkom decembra vozio sam iz Bosne i Hercegovine prema Crnoj Gori. Ostalo mi je još malo do granice kad sam čuo glasno mijaukanje. Usred ničega, u planinskom kršu, stao sam i vidio malo mače kako me doziva. Mogao sam joj osjetiti rebra. Bila je gladna pa sam joj dao jedino što sam imao, pesto od paradajza, koji je brzo smazala”, rekao je za “Jutarnji list” Din.

Nala je dobila ime po lavici

Nije se premišljao, krenuo je sa mačetom preko granice, maca je uspjela da pređe u Crnu Goru bez pasoša, a nakon veterinarskog pregleda dobila je pasoš kako bi mogla da nastavi svoju avanuru.

“Ime mi je tek tada sinulo. Moralo je biti Nala, po lavici iz crtića ‘Kralj lavova'”, priča Din koji Nalu vozi u korpi na biciklu.

Postali su popularni na društvenim mrežama, Din od YouTube kanala i zarađuje i kaže da im je to dovoljno za avanturu, a da na Instagramu (1bike1world) ne reklamira nikoga iako ponude stižu.

“Instagram mi jednostavno tome ne služi. Znam koliko ljude veseli vidjeti Nalu, a meni će to kad ostarim biti poput albuma u kojem imam dokumentovan cijeli put i moći ću sve pokazati unucima”, kaže Din Nikolson.

Unucima će moći da pokaže i knjigu “Nalin svijet” u kojoj opisuje dogodovštine od Nalinog i njenog susreta do proljeća prošle godine.

“Nalina i moja priča poprilično je eksplodirala na internetu. Bilo mi je super kad sam dobio ponudu da napišem knjigu. To je veliko postignuće. Knjiga je uspješna, pa se odmah počelo govorkati o nastavku, ali prerano je još išta reći”, kaže Škot.

Dodaje da voli muziku i da ju stalno sluša te da je ozvučenje od oko četiri kilograma jedna od najtežih stvari koji se nalaze u njegovoj prikolici gdje su i šator, kamera, laptop, nešto hrane i macin “kofer”.

Izvor fotografije: Screenshot Instagram

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Mačak Verdi: Invaliditet nije prepreka za udomljenje i sreću