Iako je hrana za ptice izbalansirana i sadrži potrebne sastojke, postoje namirnice koje smijemo da dajemo nimfama pored gotove hrane. U ishranu možemo da uvedemo voće, povrće, ali i jaja koja sadrže hranljive materije.

Nimfe mogu da jedu žumance tvrdo kuhanog jaja, kažu veterinari. Dodaju da su jaja dobra za ptice, da mogu da im poboljšaju tjelesne funkcije i da je to hrana za mozak.

Ali, kada prvi put dajete ljubimcu ovu namirnicu radite to postepeno, kao i svaku drugu koju dajete prvi put kako biste vidjeli kako ptica reaguje na nju. Iako je hrana zdrava ne znači da će svakoj jedinki prijati.

Osim žumanceta i ljuska jajeta se može dati nimfama ali treba biti veoma oprezan jer možete izazvati neželjene reakcije. Stručnjaci ističu da se ljuska može dati ljubimcu ukoliko ima niži nivo kalcijuma u krvi, u slučaju jednolične prehrane ili kada ženka nosi jaja, tako da je najbolje da se za uvođenje ljuske od jajeta u ishranu nimfe konsultujete sa veterinarom. Ukoliko joj nije potreban kalcijum može se desiti da se višak taloži u bubrezima i da bubrezi propadaju, piše Pet centar.

Kada je riječ o povrću i voću nimfa može da jede mrkvu, brokulu, bananu, jabuku, krušku… ali i tu treba da budete oprezni i ukoliko ne pojede svježu hranu u roku od nekoliko sati izbacite ju iz kaveza kako se ne bi pokvarila i naštetila ptici.

Nimfa

Nimfa je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca kada je riječ o pticma. Smatra se da je po izboru ljubitelja ptica odmah iza papagaja tigrice. Potiče iz Australije, pripadnik je porodice kakadua Calyptorhynchinae a prepoznatljiva je po ćubi. Ptica je duga 30-ak centimetara, uključujući rep.

Nimfa je mirna, druželjubiva ptica, koja voli društvo i drugih nimfi ali i čovjeka, a moguće ju je naučiti da govori.

Izvor fotografije: Jenifer Kramer/Pixabay

Možda vas zanima: Ptice kao savršeni ljubimci