Nerijetko se desi da kupite psa određene rase a dobijete mješanca, pa bude na primjer veći ili ima drugačiji izgled nego što bi trebalo, ali kada kupite psa a dobijete lisicu onda je već problem.

Kupili psa dobili lisicu

Ovo se desilo jednoj porodici iz Perua. Poželjeli su psa i u maloj prodavnici u Limi pronašli svog idealnog ljubimca, Ran ran, kako su ga nazvali, kao mali je bio razigran, igrao se sa drugim ljubimcima u komšiluku, a onda je proradila njegova prava priroda – počeo je da juri i ubija patke i piliće po komšiluku, piše news.sky.com na čijem portalu možete i da pogledate slike neobičnog ljubimca. Komšije su s pravom bile ljute a ispostavilo se da je pas zapravo andska lisica koja ima tanke noge, šiljastu glavu i istaknute uši.

“Mislili smo da je čistokrvno štene”, rekla je Maribel Soleto, vlasnica lisice, koja je dodala da je njen sin tinejdžer prije šest mjeseci kupio ovu životinju kao kućnog ljubmca za 13 dolara.

“Jedna gospođa nam je rekla da je pojela tri velika zamorca”, rekla je Maribel Soleto.

Lisica je pobjegla iz kuće i za njom tragaju ekološka policija i službenici Državne službe za šume i divlje životinje (SERFOR) kako bi ju odveli u poseban centar ili zoološki vrt.

News.sky.com navodi da je Valter Silva, veterinar i specijalista za divlje životinje u SERFOR-u, u izjavi za agenciju Reuters rekao da mnoge divlje životinje donose trgovci ljudima iz amazonskih oblasti i da njima ilegalno trguju. Silva je dodao da je SERFOR ove godine sproveo 128 intervencija oduzimanja divljih životinja u Limi, tako da osim onih koji su s namjerom nabavili divlju životinju ima i onih koji su kupili psa ili neku drugu domaću životinju a dobili divlju.

Andska lisica

Andska lisica dolazi iz Južne Amerike, a poznata je i pod imenima culpeo, zorro culpeo, andski vuk… Iako ima ime lisica i likom podsjeća na lisicu, ova životinja je bliža vukovima i šakalima. Možda i u ovome treba tražiti razlog zašto neki nisu prepoznali malu lisicu i zašto su neki ljudi kupili psa a dobili sasvim divlju životinju.

Izvor fotografije/ilustracija: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Maine coon mačka – nježni džin divljeg izgleda