Matea Bulić je prvi put izvela psa na izložbi kada je imala tri godine. Prva izložba i prvi pehar su bili kako kaže, iskrica za dalje napredovanje

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Matea Bulić iz Čitluka je dog hendler sa više od 500 pehara, neko koga psi obožavaju, ali i ona njih. Sa Mateom smo razovarali o njenom pozivu u koji je zaplovila kao trogodišnja djevojčica, a otkrila nam je šta je sve potrebno za uspjeh u ovom poslu te kako je psima na jednoj izložbi “ukrala” pažnju i dobila aplauz.

Matea je odrasla u porodici koja ima ljubimce pa ne čudi ljubav prema psima od najranijeg doba, a činjenica da je dog hendler bila sa tri godine je već nešto što nije uobičajeno.

“Kao djevojčica od tri god sa ocem sam prvi put posjetila izložbu pasa i otac mi je dozvolio da izvedem njegova pasa u kategoriji ‘dijete i pas’. Tada sam osvojila prvi pehar i to je bila iskrica za dalje. Od tada bilo je i razočarenja i uspjeha, ali više uspjeha iako nekad i suci nisu bili realni ali sam stalno išla dalje”, počela je priču Matea Bulić za portal Mojljubimac.net.

Ko je zapravo dog hendller?

Dog hendler je osoba koja predstavlja psa na izložbama, osoba koju pas sluša i u koju ima povjerenje, ali i mnogo više od toga.

“Da bi neko postao dog hendler najprije mora voliti pasa, a onda dobiti povjerenje pasa uvjeriti pasa da je to sve igra poslije koje dolazi nagrada i meni i psu (poslastica), ali morate biti strpljivi i mnogo se truditi. Hendler mora imati viziju za svakog psa posebno, šta kod kojeg psa moraš da odradiš, moraš imati dosta strpljenja i mirnoće da pas ne osjeti tvoju nervozu”, ističe Matea a na pitanje da li kod nas postoje edukacije za dog hendlera odgovara:

“Kod nas koliko znam ne postoji, ali ja sam od malena počela. Učila sam od mnogih dobrih hendlera kao i od sudaca a i otac mi je dosta pomogao. Onda sam jedno vrijeme radila s inozemnim hendlerima i učila od njih.”

Zanimalo nas je i koliko naša sagovornica radi sa jednim psom prije nego što ga predstavi na izložbi.

“Svaki pas ima drugačiji stil vođenja sa nekim radim više, a neki brzo shvaćaju – to je kao nogomet. Pa se pripremam po želji vlasnika ali u svakom slučaju pas mora da me upozna, osjeti moju energiju, zavoli me i sprijatelji se sa mnom”, ističe Matea Bulić.

Matea je bila na mnogo izložbi, mnogo su pehara osvojili psi koje je vodila, ali ponekad ne bude kako želi.

“Bila sam na mnogo izložbi, ne mogu se ni sjetiti broja, posjećivala sam lokalne, državne, međunarodne, evropske kao i svjetske izložbe. Imam svojih više od 500 pehara, mnogo od drugih vlasnika kojima sam hendler, ostvarila sam puno Bisseva i Supreme Bisseva kao i drugih titula”, priča Matea i dodaje:

“Naravno, bude i nelagodnih situacija, ali  ja to u hodu ispravljam uz smijeh. Sjećam se jedne izložbe… Trčeći u ringu vodim pasa, zapne mi noga u neku rupu i napravim salto i uz pljesak i smijeh nastavin trčati kao da ništa nije bilo.”

15 pasa u porodici Bulić

Dan Matee Bulić nezamisliv je bez ljubimaca, a u njenom domu ih je čak 15.

“Otac i ja imamo 15 pasa, svi su izložbeni i sve ih isto volim. Posjedujemo dalmatinske pse, istarske oštrodlake goniče, istarske kratkodlake goniče, i posavske goniče. Uvijek jedan moj pas putuje sa mnom na izložbu”, kaže Matea Bulić za portal Mojljubimac.net i opisuje kako izgleda jedan njen dan:

“Poslije buđenja, ako su psi vani odlazim do pasa i provjeravam da li je sve ok, falili im nešto. Hranim ih, poslije toga ide trening pasa, pa odmor, poslije ide večernja šetnja i trening, dam večeru psima, a isto to radim i sa malim psima koji su sa mnom u kući.”

Uz ljubimce nikada nije dosadno, potrebno im je posvetiti i pažnju, potrebno je i brinuti o njima, ali za Mateu Bulić je to i uživanje jer dijeliti život sa psima, macama, papagajima… i drugim životinjama je sreća.

Izvor glavne fotografije: Selena Serfeze/Privatna arhiva Matea Bulić

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Vrapcoliki papagaj, najmanji i prgavi papagaj