Psi ližu šape i to nije ništa neuobičajeno, međutim, ukoliko je ta pojava učestala i pretjerana može biti znak za alarm i posjetu veterinaru ističu u Američkom kinološkom klubu.

Mnogo je razloga zašto bi pas mogao stalno lizati ili grickati šape, prenosi portal Index.

Neki od razloga zašto psi ližu šape

Alergije

Hrana za pse i poslastice sa sastojcima kao što su mliječni proizvodi, pšenica, soja, govedina ili piletina mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih pasa. Uobičajeni simptomi uključuju svrab kože, posebno u područjima ušiju i šapa. Ako primijetite da pas počinje lizati šape nakon što pojede određenu hranu, onda bi uzrok mogle biti alergije. Alergije na okolinu uključuju negativnu reakciju na hemijski tretiranu travu, plijesan, grinje ili polen biljaka. Ostali simptomi alergija mogu uključivati ​​kihanje, suzne oči i osip. Ovo stanje mora liječiti veterinar.

Povreda šape

Obratite pažnju na to kako vaš pas liže šapu jer će se obično usredotočiti na jedno područje ako postoji povreda. Kada se to dogodi tokom zime, potražite ledene kuglice koje bi mogle biti zapletene između nožnih prstiju vašeg psa. Njegovi jastučići takođe mogu biti iritirani od hodanja po slanim površinama. Ljeti hodanje po vrućem pločniku može uzrokovati iritaciju jastučića. Može se desiti i da je pas stao na trn ili pčelu. Većina ugriza insekata uzrokovaće manju nelagodu, ali ako osim lizanja šape primijetite otok ili otežano disanje, odmah odvedite psa veterinaru.

Paraziti

Ponekad paraziti poput buva, krpelja i grinja mogu uzrokovati da pas liže šape. Buve obično ne završe na šapama psa, osim ako je ostatak tijela zaražen. Takođe, je manje vjerovatno da će grinje biti na nogama psa, ali krpelji se sigurno mogu naći i na tom dijelu tijela. Krpelji se mogu zavući između prstiju ili oko jastučića šapa. Ono što je dobro jeste da postoje preparati protiv buva i krpelja tako da je ovaj problem moguće spriječiti.

Problemi s kožom

Psi će tražiti olakšanje od gljivičnih ili bakterijskih infekcija kože stalnim lizanjem šapa. Prema riječima stručnjaka PetMD-a, medicinski šampon može pomoći u obnavljanju zdravih organizama na koži psa. Veterinar može propisati protuupalni i antimikrobni sprej koji će pomoći u liječenju. U međuvremenu, važno je spriječiti psa da liže zaraženo područje. U teškim slučajevima najbolji način za to je korištenje zaštitnog plastičnog ovratnika.

Bol

Prema riječima stručnjaka Američkog kinološkog kluba, pas koji osjeća bol zbog artritisa ili drugih stanja može lizati šape. Čak i ako je bol negdje u drugom dijelu tijela, pas može lizati prednje šape kako bi sebi pokušao olakšati bol. Ako ne možete pronaći nijedan drugi razlog za opsesivno lizanje, važno je da psa odvedete veterinaru kako biste isključili ovaj uzrok.

Ostali uzroci zbog koji psi ližu šape

Postoje i drugi razlozi zašto psi ližu šape. Neki psi ližu šape kad su uznemireni i pod stresom. Ako je pas stariji, može imati pseću kognitivnu disfunkciju, takođe poznatu kao pseća demencija, što može dovesti do kompulzivnog lizanja šapa. Za druge pse stres može biti uzrokovan glasnim zvukovima poput grmljavine ili vatrometa.

Neki psi ližu šapa iz dosade. Kada je to problem, više igre i treninga može pomoći u rješavanju te navike. U teškim slučajevima, kada lizanje šape postane opsesivno-kompulzivni poremećaj, možda će vam trebati pomoć trenera da zaustavite takvo ponašanje.

Izvor glavne fotografije: LUM3N/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Biljana Gagić – Jevđović i njeno malo carstvo predvođeno svjetskom prvakinjom Korinom