Na području grada Banjaluka primijećen je povećan broj pasa lutalica, istakli su iz Gradske uprave Banjaluka i naveli da rade na njihovom zbrinjavanju te apeluju na građane koji žele da udome pse da im se java.


U prethodnih nekoliko dana na lokacijama kod šoping centra Delta planet, Jelšingrada, u krugu Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, te na lokaciji kod Tehničke škole, primijećeno je i zbrinuto oko desetak jedinki, navedeno je na sajtu grada.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su istakli da se psi smještaju u azil Ramići gdje prolaze desetodnevni karantin i posmatranje karaktera jedinke, kao i tretman protiv unutrašnjih i spoljašnih parazita te vakcinaciju protiv bjesnila i zaraznih bolesti. Nakon toga slijedi postupak sterilizacije i čipovanja pasa i odlazak u Azil na Manjači, gdje borave do udomljavanja.


“U toku 2020. godine identifikovano je i na ovaj način zbrinuto 190 jedinki, a prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove u 2021. godini ovaj tretman sa današnjim danom prošlo je 120 jedinki”, saopšteno je iz resornog Odjeljenja.

Napominju da problem pasa lutalica u gradu prije svega nastaje kao posljedica neodgovornog vlasništva.

“Često se dešava da vlasnici iz nekog razloga prestanu da vode računa o ljubimcima, ostavljajući ih na ulici bez nadzora. Najviše napuštenih vlasničkih pasa zatičemo u prigradskim naseljima, kao što su Trapisti, Krčmarice, Han Kola i slično. Potrebno je takođe više raditi i na edukaciji stanovništva u smislu odgovornog vlasništva”, dodaju iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Projekti sterilizacije, koje sprovodi Higijeničarska služba Grada Banjaluka, kao i više privatnih veterinarskih ambulanti na području grada, svakako doprinose smanjivanju broja pasa lutalica na ulicama.

“Jedno od rješenja svakako jeste i udomljavanje pasa lutalica, te i ovom prilikom apelujemo na naše sugrađane koji imaju želju da udome psa da nam se jave, jer se radi o jedinkama koje su spremne za udomljavanje, te su prošle kompletan tretman” istakli su u Odjeljenju navodeći da je udomljavanje besplatno.

Izvor fotografije: Grad Banjaluka

MOŽDA VAS ZANIMA

I ranije smo pisali udomljavanju pasa u Banjaluci a više informacija možete pronaći u tekstu pod nazivom “U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom.”

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Sterilisana prva maca: Kasica i donacije pokreću projekat