Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Sterilizacija mačaka u Banjaluci, koju su prošlog mjeseca pokrenula udruženja Vardi i WagWag, je počela. Prva maca je sterilisana, oporavlja se i uskoro će nastaviti da živi u Boriku, a možda dobije i novi dom.

Kao što smo pisali, cilj je da se steriliše 100 mačaka, da se uputi molba gradu Banjaluka da podrži projekat, ali iz udruženja su rekli da neće samo čekati sredstva već su uz podršku volontera i donacija počeli sa realizacijom projekta. Ukoliko bude sterilisano više od 100 mačaka utoliko bolje, ističu organizatori akcije.

Plan ostaje da se piše i gradu, da podrži projekat “18.000 napuštenih mačaka manje za 365 dana”.

kasica u obliku mačke
Kasica za donacije je postavljena u nekoliko kafića u Banjaluci

“Još radimo na pisanju projekta za grad. Dok se sve to sprema, tražimo druge načine finansiranja. Mace ne mogu da čekaju, a grad možda budemo čekali i godinu dana, ne znamo… Zato smo sinoć postavili kasice u kafićima Gatto, Yoko, Žiža i Vespa (nadamo se da će ih biti još), gdje se može donirati za sterilizacije maca sa ulica Banjaluke”, rekla je Svjetlana Trifunović, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Vardi i dodala:

“Upravo će prvu sterilizaciju pokriti donacije iz kasica i to je trenutno jedini način finansiranja projekta. Kada je riječ o maci, koja je sterilisana, ona već duže vrijeme boravi u Boriku, volonteri su je prijavili za projekat i odvezli u ambulantu i tako je sve krenulo.”

sterilisana maca se oporavlja
Prva sterilisana maca se oporavlja

Kod svake kasice su postavljeni leci o osnovnim informacijama o akciji, kao i kontakt. Osim novca, koji pokriva troškove sterilizacija, važnu ulogu u projektu igraju volonteri.

“Pored donacija, dobro došli su i volonteri, koji bi pomogli sa prevozom maca do i od veterinarske ambulante, hranjenjem, fotkanjem…”, kaže Trifunovićeva.

Ono što bi smanjilo troškove, a povećalo broj sterilisanih mačaka je stacionar za oporavak, koji ne postoji, ali je u planu.

“Trenutno se mace oporavljaju u ambulantama, što moramo da platimo. Bilo bi super kada bi nam neko ustupio garažu ili neki pomoćni objekat, gdje bi volonteri brinuli o macama na oporavku, a i da ga platimo sigurno bi nam bilo jeftnije nego boravak kod veterinara. Jako je teško pronaći ljude koji žele da ustupe prostorije za životinje, ali nadamo se da ćemo naći prostor”, kaže Svjetlana Trifunović.

Trifunovićeva koja godinama osim o brizi za životinje u prihvatilištu i van njega, radi na sterilizaciji, odlučila je da podrži projekat i prenese iskustva i u značajnoj mjeri podrži ideju. Na projektu radi sa Udruženjem WagWag iz Banjaluke, ali i volonterima koji su podraži projekat “sterilizacija mačaka u Banjaluci”. Više o projektu možete pročitati u tekstu pod naslovom “Napravljen prvi korak ka projektu 100 sterilizacija mačaka u Banjaluci“.

pet mačaka jede
Mace koje čekaju sterilizaciju

Izvor fotografija: Udruženje za zaštitu životnja Vardi i Udruženje WagWag

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Šta “govori” položaj repa mačke?