Kako pomjeranje sata utiče na ljubimce, jedno je od pitanja koje postavljaju brojni vlasnici pasa, mačaka i drugih životinja

Mnogi ljudi osjete negativne promjene zbog pomjeranja sata, ali novo vrijeme koje nas je dočekalo u nedjelju može negativno da utiče i na ljubimce.

Psi, mačke, zečevi… su životinje koje imaju unutrašnji sat koji im govori kada je vrijeme za spavanje, jelo ali i njihove omiljene aktivosto poput šetnje ako je riječ o psima.

Kako pomjeranje sata utiče na ljubimce?

Dosta vlasnika pasa je primijetilo da psi ranije izgladne, neki obrok traže ne samo sat vremena ranije nego i više. Dolazi do promjena vremana kada pas treba da ide van, što može da bude problem ukoliko su ukućani u “novo” vrijeme, na primjer, na poslu i ne mogu da izvedu ljubimca da obavi svoje potrebe.

Neke studije su pokazale da je prvih dana nakon pomjeranja sata više saobraćajnih nesreća u kojima su žrtve psi.

Pomjeranje sata može psima da donese i anksioznost.

Kod mačaka je malo drugačija situacija. I one osjete pomjeranje sata s tim što je odlazak u toalet kod njih manji stres jer imaju posip u svom domu.

Kako bismo ljubimcima pomogli da što lakše prebrode pomjeranje sata preporuka stručnjaka je da postepeno pomjerati njihove navike.

Izvor fotografije: Gerhard G/Pixabay i Muhammad Umar Hamzah/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Sterilisana prva maca: Kasica i donacije pokreću projekat