Ara je najveći papagaj kućni ljubimac. Osim što privlači pažnju veličinom, na prvi pogled očarava predivnim bojama perja i ljubitelji ptica ju rado imaju u domovima.

Vaoma su inteligentne ptice i privržene vlasnicima, a kao i sa svakim ljubimcem, ukoliko želite da budu vaspitane i da pričaju morate dosta raditi sa njima. Ništa se ne može postići preko noći, ali ono što je sigurno jeste da ćete uživati svaki dan.

Porijeklo

Ara je porijeklom iz Amerike. Njihovo prirodno stanište su šume, prašume Meksika i Centralne i Južne Amerike, ali su se vremenom kao kućni ljubimci proširili širom svijeta. Upravo je njihova ljepota razlog zbog koje su na meti lovaca, tako da su na nekim područjima neke podvrste izumrle.

Papagaja ima mnogo vrsta i podvrsta, a samo ara ima 18 podvrsta.

Veličina

Are su duge oko 90 centimetara i teže u prosjeku jedan i po do dva kilograma, što ih ubraja u najveće papagaje koji su ujedno kućni ljubimci.

Boje

Osim crveno – plave, na kojoj preovladava crveno ili plavo perje, među najpoznatije are kada je riječ o bojama, spada plavo – žuta ara. Ova ara ima plavu glavu i leđa, te žuti donji dio tijela. Obje ptice su veoma atraktivne i privlače pažnju.

Voli da priča

Are su inteligentne ptice. Vole da pričaju i da oponašaju zvukove i to veoma dobro rade. Takođe, mogu se i dresirati, ali za to je potrebno više truda.

Uslovi

Arama je potreban veliki prostor, odnosno kavez, ali iako su velike ptice nisu previše zahtjevne bar, ako je suditi po riječima iskusnijih ljubitelja ptica. U kavezu vole da imaju debelo granje ili dijelove drveta jer vole da grickaju, a svakako je preporuka da kavez bude od čvršćeg materijala, metala, i gušće isprepletene žice.

Ishrana

Postoji hrana za velike papagaje, u kojoj se pored ostalog nalaze sjemenke ulja, šareni suncokret, bijeli suncokret, kukuruz, u nekima imaju i sušene banane. Možete im davati i voće kao što su jabuke.

Izvor glavne fotografije: veverkolog/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Mali aleksandar – mala slatka pričalica