Mali aleksandar (Psittacula krameri) je jedna od najrasprostranjenijih vrsta papagaja. Popularan je i kod nas baš kao i širom svijeta, a potiče iz roda Psittacula.

Njegovo prirodno prebivalište su dijelovi Azije i Afrike, šume i savane, ali mogu se vidjeti širom svijeta kao kućni ljubimci.

Izgled

Mali aleksandar je zelene boje, svjetlije nijanse su na grudima, a ima karakterističan crveni kljun. Vještačkom selekcijom dobijene su i druge boje, poput žute, sive, plave…, ali kada kažete mali aleksandar pomislite upravo na divnu zelenu pticu.

Mužjak se od ženke razlikuje po crveno-crnom okovratniku koji dobija poslije dvije godine starosti.

Sa repom dostižu dužinu od 40 centimetara, tako da treba voditi računa da imaju dovoljno velik kavez kako bi mogli lagodnije da žive.

Ishrana

Osim gotove hrane za ptice i poslastica koje možete da kupite po savjetu zaposlenih u pet šopovima, mali aleksandar voli voće i povrće. Rado ga jede, a i zdravo je, tako da mu možete dati jabuke, kruške, naranadže, mandarine, banane, jagode, mrkvu… Ono što je bitno jeste da voće operete i da ga poslužite vašem ljubimcu svježe. Ipak, ne bi trebalo da jede svo voće, pa treba izbjegavati šljive i nektarine na jelovniku jer mogu da izazovu probavne smetnje.

Govor

Mali aleksandar je ptica koja može da nauči da priča, a stručnjaci kažu da može da nauči do 250 riječi. Koliko će biti pričljiv zavisi od jedinke ali i od vlasnika. Prije nego što počnete da “držite lekcije” pripitomite papagaja, družite se sa njim što više, a onda će polako kroz maženje i igru početi da priča. Prvo mu ponavljajte jednostavnije riječi pa onda pređite na duže i komplikovanije.

Ako mu posvetite dosta pažnje i pričate mu njegov vokabular će biti veći. Možete ga pokušati počastiti poslasticom za izgovorenu riječ i na taj način pojačati njegovu želju za pričanjem.

Stručnjaci kažu da ova ptica počinje govoriti sa oko godinu dana starosti.

Životni vijek

Kao i svi ljubimci i životni vijek ove ptice zavisi od uslova života, od toga koliko vodimo računa o njihovom zdravlju… a mogu da dožive i 40 godina.

Izvor fotografije: Wikimedia.org

Možda vas zanima: Značaj sipine kosti u ishrani ptica